Zdravje
2770 ogledov

Nove ugotovitve glede nevarnosti novega seva

Koronavirus Hrvaška, testiranje Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo glede novih ugotovitev novega seva.

Kot je znano, angleški sev novega koronavirusa se je pojavil tudi v Sloveniji. Nacionalni laboratorij je pri osebi, ki je pripotovala iz Anglije, našel koronavirus, ki je zelo podoben angleškemu sevu. 

Premier Janez Janša je na popoldanski tiskovni konferenci komentiral, da so tisti, ki spremljajo situacijo in razvoj epidemije pri nas, sumili, da je bil ta sev pri nas prisoten že prej. 

Strokovnjaki pri tem sevu ugotavljajo, že nekaj časa ugotavljajo, da njegova nevarnost ni v težjem poteku bolezni, pač pa v njegovi večji uspešnosti širjenja in posledično večjem številu ljudi, ki bodo potrebovali zdravniško pomoč.

Nevarnejši sev iz Južne Afrike

Medtem pa znanstveniki opozarjajo na nove ugotovitve, povezane z najnovejšim sevom, ki so ga najprej potrdili v Južni Afriki. Predhodna obolelost s covidom-19 pri tem novem sevu ni v tolikšni meri učinkovita zaščita kot pri drugih sevih. 

"Študije so pokazale, da se najnovejši odkriti sev močneje in lažje veče na človeške celice. To lahko pojasni, zakaj se širi okrog 50-odstotno hitreje kot predhodni sevi," je za Reuters povedal vodilni južnoafriški epidemiolog Salim Abdool Karim.

Južnoafriški genetiki so že konec lanskega leta identificirali sev 501Y.V2; gre za enega od nekaj novih sevov, za katere strokovnjaki ugotavljajo, da hitreje širijo okužbe. Poleg tega sta še britanski in brazilski sev. 

Natančnega odgovora glede cepiva še ni 

Britanski strokovnjaki in politiki so že pred tem izrazili zaskrbljenost, da bi cepiva, ki so trenutno v uporabi po svetu, utegnila biti manj učinkovita zoper nove seve. Čeprav je odgovor strokovne javnosti še vedno, da je cepivo učinkovito tudi zoper njih, se že pojavljajo opozorila, da jasnega odgovora na to vprašanje še ni in da so potrebne nove raziskave. 

"Imamo razloge za zaskrbljenost, saj je virus našel način, da se izogne predhodno razvitim protitelesom," je pri tem opozoril virolog Alex Sigal z Afriškega inštita za zdravstvene raziskave. "Svet je ta virus potcenil. Prilagaja se nam," je dodal. 

Cepivo proti novemu koronavirusu Slovenija Tako bo angleški sev vplival na vladne ukrepe

Kaj vemo o novih sevih? 

Strokovnjaki so sprva ocenjevali, da bi britanski sev lahko bil tudi do 70-odstotno bolj uspešen pri svojem širjenju, čeprav najnovejše raziskave Državne agencije za javno zdravje v Veliki Britaniji kaže, da gre za 30- do 50-odstotno uspešnejšo širjenje. Kot navaja BBC, je ta novi sev odgovoren za nova zapiranja širom države. 

Južnoafriški sev se je pojavil nekoliko kasneje; ima eno od mutacij, ki je skupna britanskemu sevu, poleg tega pa še dve, za kateri strokovnjaki menijo, da bi lahko vplivali na učinkovitost cepiva. 

Raziskave še potekajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 19:01 19.januar 2021.

    kaj vi res mislite za vsak virus zapret zivljenje v drzavi? a vi veste da smo mi kot otroci vse nalezljive bolezni preziveli na dvoriscu in v soli? Starsi so v sluzbo hodili z vrocino!