Zdravje
12304 ogledov

Novi podatki: Še vedno velike skrbi

Covid-19 Epa
V državi imamo po ocenah NIJZ trenutno skoraj 34 tisoč aktivnih okužb.

Včeraj je bilo v državi 9.961 opravljenih PCR testov, od tega jih je bilo pozitivnih 3.771. Delež pozitivnih testov je 37,9. Po oceni NIJZ imamo trenutno 33.827 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14-tih dneh je 1.603, povprečje primerov v zadnjih sedmih dneh je 2.671. 

Če primerjamo včerajšnje podatke; dan pred tem je bilo opravljenih 10.156 testov PCR, s katerimi so potrdili 4.511 novih primerov okužbe. 

Teden dni nazaj, prejšnji četrtek, smo s 6.790 testi PCR potrdili 2.510 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 37 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtkom beležimo 50-odstotno rast.

V slovenskih bolnišnicah trenutno zdravijo 761 covidnih bolnikov, od tega jih je na intenzivnih oddelkih 177. Včeraj je 13 ljudi za posledicami okužbe umrlo.

Podatki o okužbah | Avtor: NIJZ NIJZ
ulice mesto Ljubljana covid Slovenija Omejevanje družbenega življenja neizogibno

Kaj sledi? 

Kot je znano, vlada bo danes popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje covida-19. 

Po informacijah N1 je imela vlada na včerajšnji seji pripravljen tudi sklep o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije. Ali se bo vlada odločila za zaprtje ali zgolj zaostrovanje obstoječih ukrepov, še ni znano. 

Po poročanju nekaterih medijev je sicer minister za zdravje Janez Poklukar na včerajšnjo sejo vlade prišel z dvema možnostma - popolno zaprtje države ali njegov odstop. Poklukar namreč po nekaterih neuradnih informacijah zagovarja razglasitev epidemije in popolno zaprtje države.

Ni pa popolno jasno, ali je svetovalna skupina za covid-19 takšne ukrepe podprla ali ne. STA je namreč v torek poročala, da je svetovalna skupina v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če pa se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. 

A je vodja svetovalne skupine Mateja Logar zvečer za STA zanikala, da so predlagali popolno zaprtje države ter potrdila, da je v osnutku zapisnika resda pisalo, da se predlaga popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. 

Dan za tem pa je Logarjeva za POP TV dejala, da v zapisniku ni bilo napake ter potrdila, da so v svetovalni skupini res govorili o zaprtju države, ki bi bilo smiselno, če bi se izvajalo v celoti in ne deloma.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin vrnil žogico Poklukarju: "Če minister ne bo razumel ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Ender3 15:40 05.november 2021.

    Če so objavljene števike opravljenih PCR testov resnične, so številke okuženih komulativne, ker ti testi specifično ne razlikujejo med korono virusom, virusom gripe, RS virusom itd. Verjetno je tudi okužb mnogo več, kot se dnevno objavljajo. Prava slika, se odraža ...prikaži več zgolj v številkah hospitalizacij in dnevno preminulih. Tudi prekuženost narašča in verjeti je, da smo v zaključni fazi te virusne nadloge.

  • Boschtjan Zupanchich 13:31 05.november 2021.

    JA, KER DALEČ NAJVEČ OKUŽB PRENAŠAJO CEPLJENI, KE SE JIH SPLOH NE TESTIRA, SAMO ZATO , DA LAHKO NEMOTENO OKUŽUJEJO VSE OKROG SEBE !!! ! !!! BEDA OD "STROKE" IN TE ZLOBNE VLADE , KI NOČETA TESTIRATI NA PROTITELESA ZA ...prikaži več NALAŠČ, IN NITI SLIŠATI NOČETA ZA ZDRAVILA !!! ! !!!

  • igorgeus 13:24 05.november 2021.

    se vedno nihce ne pise, da gre po vsej verjetnosti za sirjenje okuzbe s strani cepljenih, po drugi strani pa namerno okuzevanje zaradi pogoja pct. vidim, da raziskovalno novinarstvo deluje na polno.