Zdravje
11519 ogledov

Novi podatki: Omikron udaril, tako se gibljejo zadnje številke

Covid-19 Profimedia
Število potrjenih primerov je za 20 odstotkov nižje kot prejšnjo sredo, kar pomeni, da epidemija še naprej upada. Kakšen bo vpliv prisotnosti različice omikron še ni jasno.

V sredo je bilo potrjenih 1.345 novih primerov okužbe. Opravljenih je bilo 4.923 testov PCR in 89.930 hitrih testov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 27,3 odstotka. 

V primerjavi s prejšnjo sredo je število novih primerov nižje za 20 odstotkov. Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 1.688 novih primerov, delež pozitivnih testov pa je znašal 28,4 odstotka.

Štirinajstdnevna incidenca potrjenih primerov na sto tisoč primerov je še vedno pod tisoč, natančneje 942. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh se še naprej znižuje in je trenutno 1.258. 

Epidemija se glede na trenutne podatke umirja. V prvih treh dneh prejšnjega tedna je bilo potrjenih 5.492 novih primerov, v prvih treh dneh tega tedna pa 4.583. V dneh od 22. novembra do 24. novembra, za primerjavo, pa je bilo to število precej višje, in sicer 9.213 novih potrjenih primerov.

Hospitaliziranih je manj kot 800 ljudi, kar je prvič po 7. novembru letos. Po podatkih sledilnika je v bolnišnicah 776 bolnikov s covidom-19, od tega jih 234 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Umrlo je osem ljudi, ki so zboleli za covidom-19. 

Potrjeni prvi primeri omikrona

Odprto ostaja vprašanje, kaj bo prinesla različica omikron. V Sloveniji je bilo do zdaj potrjenih deset primerov okužbe s to različico, ki se hitro širi tudi drugje po Evropi. Sodeč po dogajanju v nekaterih drugih evropskih državah (Danska, Norveška, Velika Britanija) lahko pričakujemo porast primerov. Več o tem, kaj lahko prinaša različica omikron, lahko preberete v članku Novo glede omikrona: možna sta dva scenarija.

Znak, da se nekaj dogaja, bi lahko bil tudi zasuk na krivulji, ki prikazuje prisotnost virusa v odpadnih vodah. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • igorgeus 13:30 19.december 2021.

    to je tisto, kar smo ze zadnjic ugotovili, da so ga spustili v Slovenijo, da lahko teror zganjajo naprej?

  • kapibara1 12:55 16.december 2021.

    BEDASTOČE ! - Tole : V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • rd2dmk2 10:56 16.december 2021.

    končno nekaj pravega na Žurnalu... REKLAMA ZA PROPOLIS.. to sem mislil.. ne pa tile članki o prodanih dušah... jeste propolis pa bo zdravje in ne bo mogel nič sev alfaxomegaxdeltaxzetaxomikron.. mal se folk zamislite.. čebela živi normalno 3 mesece (poleti, ...prikaži več, ko dela), matica pa lahko živi 5 let.. se kdo ukvarja s tem dejstvom ? hvala bogu da ne.. in zakaj matica živi 5 let, čebela pa samo 3 mesece.. razlika je samo v hrani, prva je matični mleček, druge pa med.