Zdravje
7871 ogledov

"Novi portal zdravstvenega doma me spravlja ob pamet"

računalnik, posel, služba, delo
1/3
Profimedia
Za prijavo v portal Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana je potrebno kar precej klikov.

"Novi portal zdravstvenega doma Ljubljana me spravlja ob pamet. Da pošlješ sporočilo zdravniku ali prebereš odgovor, ki ti ga pošljejo, moraš skozi res mučen postopek prijave," nas je opozoril bralec, ki izpostavlja, da v spletno banko vstopi le s prstnim odtisom.

Preverili smo, kako poteka prijava v portal ZD Ljubljana. Možnosti sta dve, kdor se je na portalu registriral tako, da je pri zdravniku osebno pridobil dve kodi, se lahko po registraciji prijavi z elektronskim naslovom in geslom, nato pa po elektronski pošti dobi enkratno kodo, ki jo vnese v obrazec. Veljavna je pet minut. V ZD Ljubljana pravijo, da takšen način prijave uporabljata skoraj dve tretjini registriranih uporabnikov.

Napreden način: toliko klikov, ta jih težko prešteješ

Prijava z bolj naprednim načinom SI-PASS, v tem primeru za registracijo ni potreben osebni obisk ambulante, je precej bolj zamudna, uporabljata jo dva od petih registriranih uporabnikov, torej slabih 25 tisoč uporabnikov. SI-PASS sicer ponuja več možnosti, med drugim tudi prijavo z novo osebno izkaznico in mobilno aplikacijo, spletnim digitalnim potrdilom, najenostavnejši pa je smsPASS, ki za razliko do spletnega digitalnega potrdila ni nameščen na računalniku, ampak je za prijavo na katerem koli računalniku dovolj le mobilni telefon. To možnost uporablja tudi naš bralec.

Postopek prijave na portal ZD Ljubljana je v tem primeru tak: na spletni strani portala https://portal.zd-lj.si/login in izbereš prijavo z smsPASS in vneseš uporabniško ime in geslo za smsPASS. Če ga imaš shranjenega v brskalniku, se samodejno vnese. Klikneš potrditev, po kateri na mobilnik dobiš kratko sporočilo s šestmestno kodo. Vzameš mobilnik, ga odkleneš in odpreš sporočilo, nato klikneš v okno za vnos na spletni strani in prepišeš šestmestno kodo. Če najprej ne klikneš v okno, se vnos številk ne zabeleži, saj kurzor privzeto ni v oknu. Klikneš potrdi in nato se ti odpre portal.

"Mobilno banko, kjer so prav tako občutljivi podatki, odprem tako, da kliknem na mobilno aplikacijo in prislonim prst, da čitalec prebere prstni odtis," pravi bralec. Podobno enostaven je postopek prijave v zdravstveno aplikacijo zVem na telefonu, kjer so tako kot v novem portalu ZD Ljubljana podatki o napotnicah, receptih in bolniških, le komunikacija z zdravnikom ni mogoča.

Saj aplikacija je že skoraj v celoti razvita ... 

Na vprašanje, ali načrtujejo izdelavo mobilne aplikacije, v katero bo vstop bolj enostaven, so na ZD Ljubljana odgovorili, da trenutno čakajo na potrditev SIQ-ja, da bi poenostavili vpis ob zagotavljanju primerne ravni varnosti. "Osebe bodo tako na elektronski naslov prejele spletno povezavo, s klikom nanjo bodo vstopali v portal," so pojasnili. To pomeni, da vnos kode ne bo več potreben, ne bo pa to nobenega olajšanja prineslo skoraj 40 odstotkom ljudi, ki se prijavijo prek SI-PASS. Kot omenjeno, je mobilna aplikacije zVem, v kateri so vsi zdravstveni podatki, že razvita, razviti bi bilo potrebno le še komunikacijo z zdravnikom. 

Portal se je sicer lani postopoma uvedel v ambulantah družinske medicine. V ZD Ljubljana ocenjujejo, da so pacienti, ki so doslej za komunikacijo z ambulanto uporabljali e-pošto, v večini že prešli na portal, ki je imel konec februarja registriranih 66.155. To ni niti pol vseh opredeljenih pacientov v zdravstvenem varstvu odraslih v ZD Ljubljana, ki jih je okrog 150 tisoč. Kako pa z zdravnikom komunicira preostalih 84 tisoč pacientov?

"Vsi pacienti lahko komunicirajo z ambulanto osebno, telefonsko, po navadni pošti, elektronska komunikacija pa poteka preko portala za paciente. Portal je namenjen predvsem tistim pacientom, ki so že doslej za komunikacijo z osebnim zdravnikom uporabljali elektronsko pošto," pravijo v ZD Ljubljana.

Takšne "zlorabe" so se dogajale po elektronski pošti

Elektronsko pošto, ki je bila po izkušnji avtorja članka zelo priročen način komunikacije, so ukinili, ker to ni varna oblika komunikacija, izmenjava zdravstvenih podatkov pa ni dovoljena, če ni ustrezno zakodirana. "Za razliko od portala e-pošta ne omogoča nadzora nad identiteto pošiljatelja, portal je tudi integriran v zdravstveno informacijski sistem, kar omogoča pacientu vpogled v stalno terapijo, predpisane recepte, izdane napotnice in medicinske pripomočke ter urejanje bolniškega staleža. Izmenjava podatkov preko portala je tudi strukturirana, pregledna in pomeni prihranek časa pri sami administraciji, ki ga zdravstveno osebje lahko tako nameni neposredni obravnavi bolnikov v ambulanti," so še pojasnili v ZD Ljubljana.

Prosili smo jih, da nam navedejo kakšen primer zlorabe, ki se je zgodil zaradi komunikacije prek elektronske pošte. "Zaznali smo nekaj primerov napak identifikacije oseb, ki so z nami komunicirale. Pri komunikaciji preko e-pošte iz različnih zasebnih naslovov, kjer tudi iz samega sporočila identiteta ni bila razvidna, so bili potrebni številni dodatni kontakti, da je zdravstveno osebje sploh prišlo do pravih osebnih podatkov," so pojasnili razloge za ukinitev komunikacije prek elektronske pošte. Za zdaj ni možno na elektronski naslov dobiti niti odgovora na sporočilo. To v praksi pomeni, da je treba skozi celoten postopek prijave, da vidiš odgovor, da so ti uredili bolniško. 

Poleg osebnega obiska in telefonskega klica v veljavi ostaja možnost uporabe navadne pošte. "Z uporabo navadne pošte komunicira manjši del pacientov. Večinoma dostavijo izvide osebno," pravijo v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Letos bodo z uvedbo portala nadaljevali tudi v pediatričnih in šolskih ambulantah, ginekologiji in zobozdravstvu, kjer je opredeljenih več kot 260 tisoč oseb, skoraj 56 tisoč žensk v Zdravstvenem varstvu žensk, več kot 64 tisoč otrok v Zdravstvenem varstvu predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine, skoraj 90 tisoč ljudi v Zobozdravstvenem varstvu odraslih in skoraj 50 tisoč otrok v Zobozdravstvenem varstvu otrok in mladine.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 13:10 12.marec 2023.

    Gre se zato, da bo nekdo mastno zaslužil!

  • robi2107 10:24 12.marec 2023.

    To je vse samo zato, da bi čim več folka odvrnili od obiska dohtarja. Vsi njihovi "razlogi" so privlečeni za lase. Kakšna zaščita podatkov, da ti tehnik po mailu pošlje termin za pregled? Ful so to mega skrivnosti.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 10:01 12.marec 2023.

    Varnost mora biti, prav majo. Ce bi pa kdaj prislo do zorabe,bi pa tulil o pomanjkanju zascite. Cist ok je.

Sorodne novice