Zdravje
1516 ogledov

Presenečenje, maske v ZD Ljubljana niso več obvezne

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
1/2
ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Če ima obiskovalec znake respiratornega obolenja, je nošnja zaščitne maske še vedno obvezna.

"Zaradi izboljšanja epidemiološke situacije v ZD Ljubljana sproščamo ukrepe glede nošnje zaščitnih mask," so objavili na svoji spletni strani. Ob tem so opozorili, da "nošenje maske ostaja obvezno za vse obiskovalce v primeru znakov respiratornega obolenja". 

"Nošenje maske je še vedno priporočljivo v prostorih, kjer ni možno zagotavljati ustreznega prezračevanja in medsebojne razdalje, še posebej to velja za bolj ogrožene, kot so starejši, osebe s pridruženimi obolenji in imunsko oslabeli," so še zapisali. 

Podrobneje svoje odločitve niso pojasnili. Po podatkih sledilnika covid-19 se je število potrjenih primerov okužbe v zadnjem mesecu sicer podvojilo. 8. februarja je bilo sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih primerov 163, zdaj pa je 341. Ob tem je seveda vprašanje, koliko ljudi se ne testira ali se testira le doma in ne gre na uradni test, v tem primeru v uradno statistiko seveda niso vključeni. 

"Kroženje virusov gripe v Sloveniji ostaja izrazito in se od prejšnjega tedna ni bistveno spremenilo. Število obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal (AOD) in gripi podobne bolezni je bilo podobno kot v preteklem tednu. Nekaj več obravnav je bilo zaradi gripi podobne bolezni (GPB) pri otrocih in starejših od 65 let," pa je v zvezi z gripo v četrtek objavil NIJZ. 

Na spodnjem grafu lahko vidite incidenčno stopnjo gripi podobnih bolezni v sezoni 2022/2023 in 2021/2022 na sto tisoč prebivalcev. Incidenčna stopnja 70 pomeni, da je bilo v laboratorjih v tistem tednu potrjenih okrog 1500 primerov gripe. 

Incidenčna stopnja gripi podobnih bolezni v sezoni 2022/2023 in 2021/2022 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 7
  • BenX 12:57 07.marec 2023.

    Maske dokazano ne ščitijo pred popolnoma ničemer! Ne kirurške, ne iz blaga, ne ffffppppp576, nobene! Samo biznis, eno veliko onesnaženega in morebiti celo škodljive v fizičnem smislu ter izredno škodljive v psihičnem smislu (šole, vrtci). Odgovarjal seveda ne bo noben "strokovnjak".

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:30 07.marec 2023.

    Samo strošek jim je bil,ker je večina jih prišla brez ,pa so ti jo dali in to je to.

  • Kmodri 12:13 07.marec 2023.

    V ZD so maske padle....direktorica se že masti z nagrado.