Zdravje
3324 ogledov

Novo glede hrvaške nosečnice, ki ji ne želijo opraviti splava

nosečnost nosečnica Reuters
Želijo ji pomagati v Slovenijo.

Na Hrvaškem so zagnali akcijo zbiranja sredstev za nosečnico s hudo prizadetim zarodkom, ki v tej državi ne more do splava. Pod geslom Podprimo Mirelo želijo zbrati denar za poseg v Sloveniji.

"Pozivamo vas, da skupaj v solidarnosti z Mirelo Čavajda zberemo potreben znesek za medicinski poseg v Sloveniji, za katerega jo je hrvaški zdravstveni sistem prikrajšal, čeprav ji ga jamči zakon," je v sporočilu za javnost zapisalo združenje Solidarna, ki je objavilo akcijo.

Dodali so, da se je Mirela prisiljena zateči v bolnišnico v drugo državo na lastne stroške z namenom prekinitve nosečnosti zaradi hude prizadetosti zarodka. Stroški takšnega posega v Sloveniji po njihovih podatkih znašajo 5000 evrov.

Podpora tudi zagrebškega župana

Predstavniki civilne družbe so v petek pred parlamentom v Zagrebu predstavili javni poziv k dostopni, varni in zakoniti možnosti prekinitve nosečnosti na Hrvaškem. Podprli so prizadevanja omenjene nosečnice in jih obljubili pomoč. "Hvala ti, ker si se odločila reči ne in na lastnem primeru pokazati, da imajo ženske pravico zahtevati boljše, še posebej takrat, ko boljše ne pomeni nič drugega kot to, kar jim pravzaprav pripada," so zapisali, kot poroča Večernji list.

Mirelo je podprl tudi zagrebški župan Tomislav Tomašević, ki meni, da gre v tem primeru za diskriminacijo žensk.

Neverjetna zgodba

39-letnica je v 24. tednu nosečnosti zaradi malignega tumorja v glavi otroka želela narediti splav, zdravniki pa so ji dejali, da ta po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen maligni tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati.

V omenjeni zagrebški bolnišnici vsi ginekologi in medicinske sestre po poročanju hrvaškega portala N1 uveljavljajo ugovor vesti, v celotni državi pa je takšnih okoli 60 odstotkov ginekologov. Župan Tomašević je danes povedal, da je to nesprejemljivo. "Pričakujem, da se to reši," je dejal. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pričakuje rešitev od nove uprave bolnišnice.

nosečnost nosečnica 39-letnica Zdravje To glede nosečnice, ki na Hrvaškem ne more splaviti, pravijo v Ljubljani

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • malarin 21:50 08.maj 2022.

    Čakam na informacije iz Avstrije, naša soseda . . . Bo šlo ? ? ?