Zdravje
22956 ogledov

To glede nosečnice, ki na Hrvaškem ne more splaviti, pravijo v Ljubljani

nosečnost nosečnica Reuters
Mnenje o stanju 39-letne nosečnice podali tudi v ljubljanskem UKC-ju.

Hrvaški portal Index.hr je objavil zdravniški izvid ljubljanskega kliničnega centra, ki vsebuje mnenje glede 39-letne nosečnice Mirele Čavajde. Kot smo že poročali, pričakuje otroka, pri katerem so že hrvaški zdravniki opazili tumor na možganih. 

V 26. tednu nosečnosti je premer tumorja v glavi ploda večji od petih centimetrov, deformiral je glavo ploda, pritiska na male možgane. Kot je povedala 39-letnica, so ji vsi zdravniki, h katerim se je zatekla po pomoč, povedali, da bi ji radi pomagali, a da je na Hrvaškem splav po 10. tednu nosečnosti protizakonit. Kar ne drži povsem - podrobnosti preberite na tej povezavi. 

Posnetek, opravljen z magnetno resonanco, so pregledali tudi v ljubljanskem UKC-ju in sklenili, da gre najverjetneje za teratom, redko obliko raka možganov, ki se pojavi v enem primeru na milijon nosečnosti. Po opisu slovenskih strokovnjakov se na posnetku jasno vidijo številne lezije in ciste, ki pritiskajo na možgane nerojenega otroka, poroča omenjeni portal, ki razpolaga z mnenjem ljubljanskega UKC-ja.. 

Po ameriški instituciji National Center for Biotechnological Information (NCBI) je verjetnost za preživetje fetusa s takšno diagnozo zelo nizka, nižja od desetih odstotkov, verjetnost komplikacij pa velika, tudi za mamo, in sicer zaradi rasti tumorja in s tem tudi glave fetusa, ki je v tej fazi elastična. V večini primerov potrebujejo carski rez. 

Zagreb: Otrok naj se rodi 

Medtem nosečnici še vedno nihče ne želi opraviti prekinitve nosečnosti. Danes se je na to temo oglasil tudi hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki je sporočil mnenje strokovnega tima zagrebškega kliničnega centra, ki meni, da je možno nevrokirurško zdravljenje otroka, če bo porod potekal normalno. 

"Strokovno stališče je, da bi bilo potrebno otroka poskusiti zdraviti. Seveda nihče ne garantira uspeh tega zdravljenja," je Beroš povedal na tiskovni konferenci. 

Odvetnica: Zakon je jasen

Primer je dvignil mnogo prahu na Hrvaškem, odvetnica 39-letne nosečnice še vedno izpostavlja, da je zakon jasen, da dopušča prekinitev nosečnosti tudi po 10. tednu, v kolikor se pričakuje, da bo imel otrok težke fizične ali psihične težave. 

Končno odločitev naj bi sprejela drugostopenjska komisija, ki so jo imenovali na Kliniki za ženske bolezni v Zagrebu. Sestavljajo jo zdravnik specialist, sodnik in socialni delavec. 

nosečnost nosečnica Agresivni tumor Zdravje Nosečnico v stiski poslali v Slovenijo, plačala je 5000 evrov Capitol, Washington Žalostno Svet Saj ni res: Ameriški sodniki režejo 50 let stare pravice

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:58 07.maj 2022.

    Še večji idioti, kot požiralci hamburgerjev so pa ustaškoti in RKC, ki bi po vsej sili radi igrali boga in odločali o življenju bolanega nerojenega otroka??