Zdravje
1313 ogledov

Novo glede zakona o evtanaziji

Evtanazija You tube
Pobudniki predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Srebrna nit so v začetku tedna že zbrali potrebnih 5000 overjenih podpisov volivcev in volivk.

Kot so sporočili iz Srebrne niti, bodo podpise kljub temu zbirali do zaključka roka, vključno 22. junija. "Izpričana množičnost državljanske podpore bo jasno sporočilo tudi odločevalcem v državnem zboru," pravijo predlagatelji. 

5000 zbranih podpisov zadostuje, da lahko zakon začnejo obravnavati poslanci. Koalicijske stranke predlog zakona načeloma podpirsajo, a menijo, da je potrebna široka javna podpora.

Zakonski predlog Srebrne niti omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja neozdravljivo bolnemu pacientu. Predlog končanja življenja ne omogoča v primeru akutnih duševnih motenj. Vključuje številne varovalke, med njimi obvezno mnenje psihiatra.

"Tri javnomnenjske raziskave v obdobju leta in pol so potrdile večinsko podporo javnosti, ki je neodvisna od spola, starosti, izobrazbe in kraja bivanja ter le malo od politične in svetovnonazorske usmeritve. To potrjuje, da si velika večina ljudi želi smrti brez trpljenja," so sporočili iz Srebrne niti. Poudarjajo, da veljavna zakonodaja ne ureja situacije ob koncu življenja, ko nekateri ljudje umirajo trpeče in nedostojanstveno, ker jim ne morejo pomagati niti zdravila niti paliativna oskrba. "Namen zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ni nadomestiti slabo delujočo paliativno oskrbo, temveč zakon razrešuje avtonomijo odločanja o življenju in smrti pri neozdravljivo bolni osebi. Paliativna oskrba in zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se tudi sicer ne izključujeta, temveč dopolnjujeta, saj zakon spodbuja razvoj paliativne oskrbe in ni alternativa zanjo," poudarjajo. 

Dejanska možnost zlorabe je po ocenah društva nična, saj zakon določa stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti še morebitnega paliativnega zdravljenja, predstavljenih možnosti lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo in po pogovoru z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki.

Na Zdravniški zbornici Slovenije, pri komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, zakonu nasprotujejo. Prav tako mu nasprotuje največja opozicijska stranka SDS. 

Komentarjev 3
  • lily2 19:24 06.junij 2023.

    Vsepovsod so varovolke in neka pravila, pa vsepovsod se jih da zaobit, zakaj bi bilo tukaj drugače?

  • Kmodri 16:32 06.junij 2023.

    Končno bo razpis za rablja! Ender prijavi se! Bog se nas usmili!

  • Ender3 15:17 06.junij 2023.

    Uzakonjena Evtanazija bi bila velik civilizacijski dosežek naše družbe. Skeptiki in nasprotniki se lahko izločijo iz takšnih odločitev, ker se nikogar ne sili v to, če ima verske ali strokovne predsodke in ugovor vesti. Varovalke zlorabe bi morale biti predpogoj ...prikaži več za njihovo inplementacijo..Vse ostalo je, zavestna in strokovno argumentirana odločitev in pravica posameznika.