Zdravje
72109 ogledov

Nov odpoklic izdelka, tokrat zaradi salmonele

Nakupovalni voziček Profimedia
Odpoklic prehranskega izdelka.

Podjetje Hofer je iz prodaje odpoklicalo piščančji file v ovoju iz slanine avstrijskega dobavitelja Huetthaler, ker je bila pri enem od rednih preverjanj kakovosti ugotovljena prisotnost bakterije salmonela. Serijska oznaka izdelka je 8777, rok uporabe pa 9. december 2021.

Izdelek je bil v redni prodaji v vseh trgovinah Hofer v Sloveniji, vendar so serijo z omenjenim rokom uporabe in lotom nemudoma izločili iz prodaje.

Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo v katerokoli trgovino Hofer, kjer jim bodo povrnili stroške tudi brez predložitve računa. Več informacij lahko kupci dobijo od ponedeljka do sobote med 8. in 20. uro (razen praznikov) na telefonski številki 01/834 66 00 in na elektronskem naslovu info@hofer.si.

Odpoklic | Avtor: STA STA

Težave zaradi salmonele

Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. 

Simptomi in znaki bolezni

Okužba poteka pogosto brez znakov.  Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. 

Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov*. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši. 

Nakupovalni voziček Odpoklic Zdravje Izdelek naj bi bil zdrav, a ima rakotvorne snovi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Likkastella
    Likkastella 23:56 10.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m