Zdravje
9541 ogledov

Novo zdravilo proti holesterolu bo treba jemati le enkrat na šest mesecev

Slovenija 30.01.2013 prof.dr. Zlatko Fras dr.med.strokovni direktor interne klin Saša Despot
Slovenija je kot tretja država na svetu dobila novo zdravilo proti povišanemu holesterolu. Namesto jemanja tablet vsak dan se to zdravilo aplicira le dvakrat letno, je na Radiu Slovenija pojasnil dr. Zlatko Fras, direktor Interne klinike UKC Ljubljana.

A večina ljudi s povišanim holesterolom bo vsaj še nekaj let jemala statine, ki so najbolj razširjeno zdravilo za zniževanje koncentracije slabega holesterola, ki se mu strokovno reče LDL-holesterol. Novo zdravilo še ni registrirano za uporabo pri nas, je pa tudi zelo drago. Doslej so ga na podlagi donacije proizvajalce junija prejeli štirje bolniki, zdaj naj bi jih še sedem.

Novo zdravilo pacienti prejmejo s podkožno injekcijo, deluje pa tako, da majhna interferenčna RNA molekula vstopi v jetra in prepreči nastajanje beljakovine, ki sodeluje pri nastajanju LDL holesterola.V začetni fazi bodo novo zdravilo dobili le najbolj ogroženi bolniki s ponovljenimi infarkti, sočasno kapjo in srčnim infarktom in podobno, potem pa naj bi se širilo na vse, ki so intolerantni na statine.

"Če se ne bi pokazalo, da povzroča kakšne neželene sopojave, pričakujem, da bo v nekaj letih uporaba zelo razširjena," je dejal Fras. V začetku bo zdravilo mogoče dobiti le v zdravstvenih ustanovah, Fras pa pričakuje, da bo čez nekaj časa najbrž mogoče tudi samodajanje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sandi76 08:55 02.oktober 2021.

    Antivaxerji imajo tudi o tem zdravilu svoje mišljenje, ki najbrž odstopa od uradnega mnenja stroke :)

  • PaPajapopi 11:04 01.oktober 2021.

    "Če se ne bi pokazalo, da povzroča kakšne neželene sopojave, pričakujem, da bo v nekaj letih uporaba zelo razširjena," To velja za holesterol. Za Covid 19 to ne velja, ker so po dveh mesecih cepiva takoj v uporabi. Umrli so ...prikaži veči so pač kolateralna škoda.

Sorodne novice