Zdravje
1648 ogledov

Obljubljajo konec prihodnji teden, a so ljudje še v vrsti

Cepljenje proti covid-19 Epa
Cepljenje starostnikov nad 80 let naj bi bilo zaključeno prihodnji teden, sta v tem tednu napovedala tako direktor NIJZ Milan Krek kot nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin. A je še vedno kar nekaj starejših od 80, ki na cepljenje še čakajo.

Po podatkih o opravljenih cepljenjih, ki so bili posredovani v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO) in veljajo za obdobje od 27. decembra 2020 do 14. februarja 2021, je bilo z enim odmerkom v Sloveniji cepljenih 70.888 oseb. To pomeni, da je bilo cepljenih 3,4 osebe na 100 prebivalcev. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 47.693 oseb (2,3/100 prebivalcev). Skupno je bilo do 14. februarja razdeljenih 146.124 odmerkov cepiva. 

V poročilu, ki ga je objavil NIJZ, so tudi podatki o cepljenih osebah po starostnih skupinah. Iz tega je razvidno, da je bilo s prvim odmerkom do 14. februarja cepljenih 32.216 oseb, starejših od 80 let. Takih, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma, je 17.099. 

cepljeni starostne skupine 14.2 | Avtor: NIJZ NIJZ

Koliko je starejših od 80 let, ki še niso bili cepljeni, uradno ni znano. S terena prihajajo informacije, da jih še kar nekaj še vedno čaka na cepljenje. 

V Sloveniji je po podatkih statističnega urada nekaj več kot 115 tisoč oseb, starejših od 80 let. Iz teh podatkov lahko sklepamo, da več kot 80 tisoč starejših še ni bilo cepljenih proti covidu-19. Vendar pa je od te številke treba odšteti še vse prebolevnike. Osebe, ki so prebolele covid, se bo namreč cepilo šest mesecev po preboleli bolezni. Prav tako pride do zamika pri cepljenju pri tistih posameznikih, ki so po prejetem prvem odmerku zboleli za covidom-19. 

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Za starostnike nad 80 let mora biti cepljenje končano prihodnji teden," je napovedal Kacin. Računajo namreč, da bodo z dozami, ki bodo distribuirane v torek, do konca tedna cepili vse prijavljene, ki so starejši od 80 let. Nato bo na vrsti druga kategorija oseb, ki so starejši od 70 let. Kacin je napovedal, da bi lahko s prvim aprilom začeli z res množičnim cepljenjem prebivalstva, pod pogojem, da bo dovolj cepiva. 

Kot je znano, je prišlo do težav z dobavami cepiva vseh treh proizvajalcev. V januarju je proizvajalec Pfizer/BioNTech dobavil manj od predvidene količine cepiv zaradi težav v evropskem obratu. Zapleta se tudi z dobavami cepiva Moderne, ki so manjše od obljubljenih. Evropska unija si je največ obetala od cepiva AstraZenece, ki ga je bilo naročenega največ, a se je tudi tukaj zapletlo. 

Podobno je v sredo na tiskovni konferenci povedal tudi direktor NIJZ Milan Krek. "Izračunali smo, da bodo naslednji teden pocepljeni vsi 80-letniki, za katere so zdravniki zaprosili za cepivo. Problem je še, da bi se nekateri, ki se na začetku niso hoteli cepiti, zdaj cepili. Nenehno dobivamo nove, ki bi se radi cepili, zato vseh 80-letnikov verjetno še ne bomo pocepili in bo ta prioriteta še vedno ostala," je dejal Krek.

Vlada naj bi prihodnji teden formalno sprejela prenovljeno strateijo cepljenja. Pri tem Kacin napoveduje, da bo prišlo do nekaterih drugačnih prijemov in drugačne izvedbe. 

Zato vam zdravniki ne morejo povedati, kdaj boste cepljeni

Strokovna vodja Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan je pred dnevi pojasnila, da znotraj starostne kategorije 80+ cepijo po zaporedju, kot so se zainteresirani prijavljali. Vse ambulante družinske medicine, ki jih na področju njihovega cepilnega centra okoli 30, sezname oseb, ki ustrezajo temu kriteriju in ki se želijo cepiti, posredujejo v cepilni center, ki po razdelilniku NIJZ tedensko prejema cepivo.

Pojasnjuje, da nato osebni zdravniki nimajo več vpliva na to, kdaj bodo pacienti prišli na vrsto, saj se ljudi na cepljenje kliče iz cepilnega centra. Ob tem se upošteva vrstni red, ki jim je posredovan s strani posameznih izbranih osebnih zdravnikov: "Vedno se povabi določeno število oseb na posamezno ambulanto, na primer 10 – 15 oseb iz vsake ambulante na teden. Upoštevati je potrebno še dejstvo, da je za polno cepljenje potrebno zagotoviti dva odmerka, kar proces cepljenja dodatno upočasni," pravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.