Zdravje
6050 ogledov

Od desetih vzorcev moke sedem ni varnih

moka Shutterstock
En vzorec je iz Avstrije, preostali iz Slovenije.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega preverjanja skladnosti rži in mlevskih proizvodov iz le-te ugotovila povišano vsebnost mikotoksina deoksinivalenol (DON) in/ali ergot alkaloidov. 

"Od 10 vzorcev ržene moke je bilo kar sedem ocenjenih kot ne varnih," opozarjajo pri  UVHVVR. "Pet odvzetih vzorcih je bila ugotovljena presežena najvišja vsebnost za DON, v šestih odvzetih vzorcih so bile ugotovljene višje vsebnosti ergot alkaloidov, ki na podlagi izdelane ocene tveganja NLZOH predstavljajo nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok. Poreklo surovine enega od živil je Avstrija, za vsa ostala živila pa je poreklo Slovenija."

Nosilci živilske dejavnosti, odgovorni za umik oz odpoklic, so na podlagi rezultatov že izvedli umike proizvodov s trga. 

UVHVVR je z rezultati že seznanila Gospodarsko zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije in Kmetijsko gospodarsko zbornico in jih pozvala, da z ugotovitvami seznanijo svoje člane in jih pozovejo k pregledu vzpostavljenega notranjega nadzora nad omenjenima dejavnikoma tveganja.

UVHVVR bo tudi v prihodnje spremljala pojavnosti mikotoksinov v rži in mlevskih proizvodov iz le-te.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • blayo 15:42 28.junij 2019.

    Ne vem zakaj enostavno ne napišete tukaj za katere moke gre, ali objavite linka kje se lahko to preveri? No bom jaz namesto vas... http://www.uvhvvr.gov.si/si/medijsko_sredisce/obvestila_potrosnikom/

  • jakec1575 14:49 28.junij 2019.

    jaz vedno preverim, kaj prodajam.