Zdravje
1496 ogledov

Od okuženega na Pediatrični kliniki se ni nalezel nihče: "Danes pravzaprav praznujemo"

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Na Pediatrični kliniki ustavili širjenje ošpic. "Danes je zelo lep dan za našo kliniko," je povedala Anamarija Meglič, strokovna direktorica Pediatrične klinike.

Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana je 4. januarja 2018 prišlo do vnosa ošpic. Okužena je bil moški, ki je na pregled pripeljal svojega otroka, vendar za okužbo takrat še ni vedel.

Včeraj, 25. januarja, se je iztekla inkubacijska doba, ko bi se lahko pokazali znaki okužbe z ošpicami pri posameznikih, ki so lahko bili v stiku z obolelim na Pediatrični kliniki. "Šele včeraj zvečer smo si oddahnili in danes pravzaprav praznujemo. Danes je zelo lep dan za našo kliniko," je povedala Anamarija Meglič, strokovna direktorica Pediatrične klinike. Ob ukrepih, ki so jih izpeljali, za ošpicami namreč ni zbolel nihče od tistih, ki so bili v kontaktu z obolelim. Na Pediatrični kliniki jih je še posebej skrbelo glede hudo bolnih otrok, ki se zdravijo pri njih. 

V kontaktu je bilo 194 otrok in 266 spremljevalcev.

V kontaktu z obolelim je bilo tako 194 otrok in 266 spremljevalcev. 80 otrok so prepoznali kot zelo ogrožene, 50 otrokom, so aplicirali imunoglobuline. Z ostalimi so bili v stiku epidemiologi. Odmerek cepiva proti ošpicam (bodisi prvi ali drugi) je prejelo 59 otrok in mladostnikov.

Pri spremljevalcih otrok pa so epidemiologi ugotovili, da jih je bilo 177 proti ošpicam zaščitenih bodisi s cepljenjem ali pa so ošpice že preboleli. Od ostalih 89 spremljevalcev, ki so bili v stiku z obolelim, pa jih 10 zanesljivo ni bilo cepljenih, 19 jih je prejelo en odmerek cepiva. Tem so epidemiologi svetovali cepljenje, trem pa imunoglobuline, saj je bilo cepljenje bodisi zaradi nosečnosti ali starosti pod pol leta kontraindicirano.

Dojenček Ošpice Zdravje Spregovorila mama, ki je bila v stiku z okuženim

"Stopili smo skupaj in naredili vse potrebno"

V laboratoriju za javnozdravstveno virologijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v tem obdobju testirali 25 bolnikov s sumom na ošpice, nekateri so bili v stiku z omenjenim obolelim. Ošpice so dokazali pri eni osebi, ki ni bila v stiku s tem obolelim.

"Zelo smo ponosni na to, kar nam je uspelo, stopili smo skupaj in naredili vse potrebno," je še dejala Megličeva in pohvalila sodelavce.

Komentarjev 2
  • mph 18:21 26.januar 2018.

    Z zaporom bi morali kaznovat tiste, ki objavljajo "simbolične" ali pa zgrešene slike. Zgoraj je Splošna bolnišnica Izola, vi pa o pediatrični kliniki. Lenoba pa taka.

  • Skipi 17:34 26.januar 2018.

    1 uro v bolnici pa sreča 400 ljudi. Jaz sem včeraj 3 krat klinični prehodil od vrha do tal pa jih nisem pol toliko srečal.

Sorodne novice