Zdravje
18967 ogledov

Spregovorila mama, ki je bila v stiku z okuženim

Dojenček
V času, ko je bil tam okuženi, je bila na pediatriji s trimesečnim dojenčkom.

Tjaša Bogeljić je minuli četrtek, ko je bil na Pediatrični kliniki tudi z ošpicami okuženi oče, svojega 10-letnega sina peljala na redni pregled zaradi astme. S sabo je imela tudi dojenčka, trimesečnega sina, ki proti ošpicam še ni bil cepljen. Prvi odmerek otroci dobijo po dopolnjenem enem letu starosti in drugi pred vstopom v šolo.

Kot smo poročali, je na redni pregled na Pediatrično kliniko minuli četrtek otroka pripeljal tudi oče, ki je zbolel za ošpicami, med obiskom Pediatrične klinike pa je že bil kužen.

Pediatrična klinika Ošpice Zdravje Trepetali bodo do 25. januarja

Starši in skrbniki, ki potrebujejo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic  4. januarja 2018 na Pediatrični kliniki UKC LJ, lahko pokličejo in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9.00 in 15.00 uro.

Štiri dni po stiku z okuženim prejeli klic z NIJZ

"Včeraj popoldne so me poklicali iz NIJZ in mi povedali, da smo na seznamu, ker smo se v tem času nahajali na Pediatrični kliniki. Preverili so, na katerih oddelkih smo se gibali, nato pa naročili, da dojenčka pripeljemo k zdravniku na Pediatrično kliniko," razlaga Bogeljićeva, ki pred klicem z NIJZ o vnosu ošpic na Pediatrično kliniko ni bila obveščena, zato jo je klic seveda presenetil in prestrašil. Kot so na NIJZ pojasnili včeraj, so doslej identificirali 250 ljudi, ki so se v četrtek nahajali na Pediatrični kliniki in bi lahko bili v stiku z okuženim. Na UKC Ljubljana pojasnjujo, da se virus v čakalnici lahko ohrani od dve do tri ure.

"Takoj smo se odpravili k zdravniku"

"Nemudoma smo se odpravili na Pediatrično kliniko, kjer je odprto posebno okno z napisom "kontakt z ošpicami". Pred tem oknom nas je bilo kar precej staršev, ki so jih poklicali iz NIJZ." Bogeljićevo je nekoliko presenetilo, da otroci, ki jih je NIJZ zaradi stika z okuženim, napotil na Pediatrično kliniko, tam niso bili izolirani, pač pa so lahko prišli v stik z drugimi otroki.

Med 250-imi identificiranimi stiki doslej ni zbolel še nihče, od stika tudi še ni minilo več kot pet dni. Inkubacijska doba pri ošpicah je 5 do 21 dni, torej so osebe, ki so bile v stiku z obolelim, lahko kužne še do 25. januarja.

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Hospitaliziran za pet ur

"Nato so nas sprejeli v bolnišnico in dojenček je dobil potrebno terapijo. Intravenozno je dobil imunoglobin, s čimer je po pojasnilih zdravnikov zdaj zaščiten. Natančno so ga pregledali, med terapijo nadzirali saturacijo in utrip. Po petih urah smo kliniko zapustili," pojasnjuje mama, ki so ji na Pediatrični kliniki razložili, da obstaja mala verjetnost, da se je dojenček okužil, da pa zagotovo ni kužen, ter naročili, naj opazuje sinovo zdravstveno stanje.

Ponoven klic iz NIJZ

"Tudi danes me je iz NIJZ poklicala ista gospa in preverila, ali smo se odzvali in šli na Pediatrično kliniko," pravi Bogeljićeva, ki je pomirjena in z načinom dela Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zadovoljna."Zelo dobro so organizirani. Že ob prvem klicu so preverili tudi cepilne statuse vseh ostalih članov družine in se prepričali, da so zaščiteni."

Zivljenje 20.02.14, igla, dojenček  foto: shutterstock Ni bil cepljen Zdravje Zaradi ošpic umrl dveletni deček

Jezna na tiste, ki ne cepijo

"Glede 10-letnega sina so nam zdravniki pojasnili, da ni možnosti, da bi zbolel, saj je prejel oba odmerka cepiva," pravi Bogeljičeva, ki pa je kritična do staršev, ki otrok zaradi svojih prepričanj ne cepijo. "Starši, ki ne cepijo, se zanašajo na nas ostale, ki otroke cepimo. Tudi mi bi se lahko odločili, da jih ne bomo cepili, vendar bi to bilo neodgovorno."

Cepljenje Izbruh ošpic Zdravje Slovenija ni osamljen otok: Nacionalni inštitut za javno zdravje zabeležil nov primer ošpic Cepljenje Slovenija Zdravje Noseča medicinska sestra zaradi okužbe z ošpicami izgubila otroka
Komentarjev 14
  • matej411 12:02 10.januar 2018.

    1. Oče 10- letnika ni bil okužen z ošpicami ampak z vodenimi kozami! 2. Pri okuženem otroku virus ošpic niti ni potrjen (izjava NIJZ) 3. Mediji nehajte že enkrat lagat in zaganjat paniko med ljudmi, ne glede na to, koliko ...prikaži večo kasirate od farmacije. Začnite preverjat informacije al pa si najdite druge službe. S tem kar počnete sedaj ne verjamem, da se ravno gibate v okvirjih zakonov.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:01 09.januar 2018.

    Meni je pa zanimivo, kako to, da je taka gonja zaradi dveh primerov ošpic. A 2 leti nazaj k jih je blo pa 18 pa nobene gonje. Izgleda da nekomu ostaja cepivo na zalogi in se straši, da so ošpice ...prikaži več hujše ko ebola - zadnjič so eni pametnjakoviči pisali, da so ošpice smrtne 95%. V 5-ih letih je blo cca 70 obolelih za ošpicami v Slo. Niti ene same hujše komplikacije ni v statistikah. Toliko o 95% smrtnosti.

  • Marjan Smrekar 14:31 09.januar 2018.

    Sedaj so poskrbeli, da če je slučajno kdo zbolel v prvem kontaktu, da so prenesli še na nekoga drugega, ker so jih zopet poslali skozi špalir potencialno obolelih. Bravo zdravstvo, vrhunec "pametnega ravnanja".