Zdravje
1919 ogledov

Odločanje o cepivu teden dni prej, kot je bilo predvideno

Cepljenje v ZDA Profimedia
Cepivo proti covid-19 proizvajalcev Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech naj bi zeleno luč dobilo sredi prihodnjega tedna, teden dni prej, kot je bilo napovedano.

Po navedbah predstojnice infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc bo Evropska agencija za zdravila EMA o odobritvi prvega cepiva proti covid-19 odločala v ponedeljek, po podatkih Boruta Štruklja in Fakultete za farmacijo pa bo EMA Pfizerjevemu cepivu zeleno luč dala 23. 12. Sprva je bilo predvideno, da bo EMA o varnosti cepiva odločala 29. decembra. 
"Po mojih informacijah so dobili dovolj pozitivnih mnenj in ocen in naj bi 23. 12. dali zeleno luč za Pfizerjevo cepivo," nam je sporočil Štrukelj. 

"Glede cepljenja zdravstvenih delavcev imam mešane občutke"

"Veselimo se cepiva in tega, da bodo zdravstveni delavci med prvimi, ki ga bodo prejeli," pravi predstojnica infekcijske klinike, ki pa ima glede tega, koliko zdravstvenih delavcev zaposlenih v UKC Ljubljana mešane občutke. "Želimo, da bi se jih cepilo čim več in bomo delali na tem, da prepričamo še tiste, ki dvomijo v to," pravi Lejko Zupanc.

Od okoli 8360 zaposlenih je interes za cepljenje izrazilo okoli 3000 zaposlenih. "Število 3000 ni tako majhno, vendar bi želeli, da bi se v največjem številu cepile tiste skupine, ki so najbolj izpostavljene: medicinske sestre, tehniki, zdravniki, osebje, ki čisti sobe," pravi Lejko Zupanc. 

Najprej zaposleni v bolnišnicah in DSO

Slovenija naj bi do konca leta dobila približno 5000 doz cepiva proti covidu-19. Glede na število prejetih odmerkov bodo cepivo najprej prejeli zaposleni v zdravstvu, zaposleni v DSO in drugih SVZ in njihovi oskrbovanci, ranljivi prebivalci zaradi starosti in kroničnih bolezni in nato zaposleni v kritični infrastrukturi: delavci v šolstvu, policiji, vojski, gasilci in drugi v za delovanje družbe pomembnih javnih službah. Po besedah Lejko Zupančeve bo v Prišlo bo več kot 5000 odmerkov, cepljenje bo istočasno potekalo v DSO in bolnišnicah.   

"V kliničnem centru smo že pripravljeni, da bi zdravstvene delavce cepili že pred novim letom," pravi Lejko Zupanc. Aktivnosti glede cepljenja usmerja in vodi ministrstvo za zdravje, NIJZ pa z njim sodeluje. " Oddelek za distribucijo ima pa velik vpliv, ureja vse tisto, kar je potrebno za logistiko," pravi Nuška Čakš Jager iz NIJZ. 

Kacin: Prijavljeni v aplikacijo bodo imeli prednost

Ob prihodu novih odmerkov cepiv se bo cepljenje, ki bo prostovoljno in brezplačno, postopoma razširilo na vse prebivalce. Interes za cepljenje je že mogoče izraziti preko vladne spletne aplikacije. Tisti, ki bodo izrazili interes, bodo preko SMC ali e-sporočila prejeli informacijo o terminih in lokacijah cepljenja, po besedah vladnega govornika Jelka Kacina pa bodo imeli prijavljeni v aplikacijo tudi prednost. Za ustavitev epidemije bi bila potrebna 60 odstotna precepljenost. 

 

 

 

 

 


 

Komentarjev 9
  • Janez 06:55 18.december 2020.

    Cepil se bom samo v primeru. če mi zagotovijo da ne bom imel posledic, če pa že posledice pa visoka zavarovalnina!!

  • Avatar ovca
    ovca 12:55 16.december 2020.

    Kaj boste storili, ko se večina folka ne bo hotela cepiti? S čim nam boste grozili? Kar se mene tiče, tistemu, ki se mi s cepivom približa na 3 m, dobi inekcijo direktno v bučo!