Zdravje
3017 ogledov

Cepljenje: Prijavljeni v aplikaciji bodo imeli prednost

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Zakaj potrebujemo aplikacijo za cepljenje: "Gre za pripravo načrta, in gre tudi za spoštovanje volje pri tistih, kjer je bil interes izražen prej kot pri drugih," pravi Kacin.

Predsednik vlade Janez Janša je v petek v Bruslju zatrdil, da bo prijava na aplikaciji za cepljenje proti covidu, upoštevana tudi kot vrstni vred. "Prej ko se torej nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne sodi v rizično skupino," je dejal Janša.

Premier nekaj, minister drugo

Trditev je v nasprotju z izjavo ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ki je ob vzpostavitvi aplikacije 8. decembra dejal:  "Aplikacija je narejena v zelo širokem smislu, namen je zgolj preveriti, kakšen je interes državljanov in državljank na cepljenje," je pojasnjeval Koritnik. "Za zdaj gre za zbiranje interesa ter informiranje prebivalcev o nadaljnjih postopkih. Kakšni bodo sklepi o zbranih podatkih, je stvar za zdravstveno stroko."

Kdo ima prav, predsednik vlade ali minister? "Oboje je prav," danes pravi vladni govorec Jelko Kacin.

Najprej starostniki in zdravstveno osebje

"Strategija cepljenja govori, da je treba najprej precepiti najbolj ogrožene kategorije, to so v tem trenutku predvsem starostniki, stanovalci domov za starejše, ko bo ta del populacije precepljen je jasno, da je treba precepiti zdravstveno osebje in druge kategorije," pojasnjuje Kacin. "V skladu s to strategijo in v odvisnosti od vrste cepiva in količin cepiva, ki bodo na voljo, se bo cepilo najprej prioritetne skupine potem pa pridejo na vrsto tudi druge," dodaja Kacin. 

Prijava interesa je jasen znak za izvajalce cepljenja, da to upoštevajo pri pripravi načrta in izvajanja cepljenja. "Gre za pripravo načrta, in gre tudi za spoštovanje volje pri tistih, kjer je bil interes izražen prej kot pri drugih," pravi Kacin. Ne glede na izjave ministra Koritnika bodo torej imeli prednost pri cepljenju tisti, ki so se prijavili v aplikacijo, tukaj so izvzete ogrožene in rizične kategorije.  

Sredi januarja kronični bolniki

Sredi januarja na bi, kot napoveduje Janša, bilo na voljo tudi drugo cepivo, tako, da bi se začelo cepljenje rizičnih skupin, kamor spadajo kronični bolniki. Kdaj bodo prišli na vrsto ostali, še ni znano. 

Komentarjev 34
  • maketar 14:01 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • sepdesupp 10:34 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Mary_Buchholtz 20:11 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com