Zdravje
15078 ogledov

Odpoklic zaradi snovi, ki predstavlja resno grožnjo zdravju

Nakupovalni voziček
Izdelek umaknili iz prodaje zaradi prisotnosti etilen oksida.

Podjetje Agona je iz prodaje odpoklicalo sezama in mešanice semen blagovne znamke Agona. V pošiljki sezama iz Indije je bila namreč ugotovljena povišana količina snovi etilen oksid, so sporočili iz podjetja.

Iz prodaje umikajo izdelek sezam 1 kg, kot tudi mešanico semen 1 kg, oboje z različnimi datumi roka trajnosti.

Živila so prodajali v živilskih verigah Tuš in Kea. V podjetju kupce pozivajo, naj izdelkov ne uporabljajo. Če ga bodo vrnili v trgovino, kjer so izdelek kupili, je trgovec dolžan vrniti kupnino, so še sporočili iz podjetja Agona.

Rakotvoren, vpliva lahko na plodnost in živčni sistem

V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno), na spletni strani opozarja NIJZ.

Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. 

Večino podatkov o vplivih etilen oksida na zdravje ljudi so doslej pridobili pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni preko vdihavanja, saj se etilen oksid uporablja kot biocidno sredstvo. Biološka razpoložljivost snovi je po zaužitju manjša kot pri vdihavanju, a podatkov o deležu absorbiranega etilen oksida po zaužitju ni na voljo. 

Pri nedavni pripravi toksikološkega profila za etilen oksid so pri ameriški Agenciji za strupene substance in register bolezni (ATSDR, 2020) ocenili, da so scenariji zaužitja etilen oksida preko hrane, ki bi se pokazali kot resna grožnja zdravju, manj verjetni.

Nakupovalni voziček Nevarno Slovenija Pozor, odpoklic živila zaradi snovi, ki povzroča tudi raka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • tone 15:37 26.februar 2021.

    V zapor. Industrijski pridelovalci, predelovalci, prekupčevalci, trgovci. In potem naj potrošniki sami iščemo nedovoljene in strupene snovi v proizvodih. Nimamo potrebnih izkušenj in znanj.

  • Janez_53 22:51 25.februar 2021.

    Mater, sedaj bo pa počasi dovolj!!! A nas res mislite kar naprej nekaznovano zastrupljati??? Napravite že enkrat konec temu uvozu, če že niste sposobni vzorčiti sleherne pošiljke iz vzhoda! Čas je, da se odgovorne postavi pred sodišče!