Zdravje
15129 ogledov

Odpoklic živila, lahko je rakotvorno!

pokovka, kokice Shutterstock
Odpoklic živila zaradi aflatoksinov, ki so genotoksični in rakotvorni.

Podjetje Intersnack iz Ljubljane je iz prodaje preventivno odpoklicalo soljeno ekstrudirano praženo koruzo Kelly's Popcorn 90-gramskega pakiranja, saj je bila v živilu ugotovljena povišana vrednost aflatoksinov.

Živilo je avstrijskega porekla, rok uporabe pa je 12. februar 2019. Kupci lahko izdelek vrnejo na mesto prodaje.

Tudi rakotvorni

Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani pojasnjuje pojav aflatoksinov v živilih. Med drugim je navedeno, da je za aflatoksine znano, da so genotoksični in rakotvorni, zato si moramo prizadevati, da smo jim izpostavljeni v najmanjši možni meri.

Učinki aflatoksinov na zdravje ljudi

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami in deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in poškoduje oziroma uniči jetrne celice, še navaja NIJZ.

So genotoksični (lahko poškodujejo genetski material) in rakotvorni, verjetno povzročajo tudi razvojno in imunotoksičnost. Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo.

Enkratni oziroma kratek čas trajajoči visoki odmerki povzročajo akutne (kratkotrajne) zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične (dolgotrajne) zastrupitve.

Pozor! Zdravje Na trgu izdelek, ki škodi zdravju par, ljubezen, spolnost Zdravje Pazljivo, odpoklic izdelkov za boljši seks

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.