Zdravje
4735 ogledov

Okužen sem s koronavirusom. Kaj naj naredim?

Če kašelj spremljajo bolečine v prsih, bodite pozorni. Morda je vzrok resnejša b
1/2
Žurnal24 main
Nacionalni inštitut za javno zdravje je dal jasna navodila, kaj storiti v primeru, če nekdo zboli za novim koronavirusom.

Bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Osebe, pri katerih bi bila potrjena okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 in zanje ne bi bila potrebna bolnišnična obravnava, morajo slediti navodilom, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). 

V primeru okužbe s koronavirusom, ki ne zahteva bolnišnične oskrbe, si oboleli lahko visoko telesno temperaturo znižujejo z zdravili za zniževanje povišane telesne temperature. Tako kot v primeru drugih viroznih obolenj velja, da je treba zaužiti dovolj tekočine in počivati. Upoštevati je treba navodila izbranega osebnega zdravnika. 

Zelo pomembno je, da posamezniki sledijo naslednjim navodilom
1. Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
2. Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).
3. Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.
4. Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.
5. Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Navodila, kako pravilno umivati roke, so na tej povezavi.
6. Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
7. Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.
8. Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

V primeru poslabšanja kašlja z gnojnim izpljunkom, težkega dihanja, pojava apatičnosti in zmedenosti se po telefonu posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Pomembno! Samoplačinško testiranje na okužbo s koronavirusom v Sloveniji ni na voljo. Testiranje odredi zdravnik na podlagi izraženih simptomov ter bivanja na območjih, kjer se virus pojavlja. Koronavirus dokazujejo z brisom nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in v drugih kužinah. Za diagnostiko potrebujejo cca. 3 ure. 

zaščitne maske vlada koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Naklonsky 20:09 27.februar 2020.

    "Okužen sem s koronavirusom. Kaj naj naredim?" Odgovor: Greš v državni zbor na malco.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:32 26.februar 2020.

    Okužen sem s koronavirusom. Kaj naj naredim? Samomor iz zasede je najboljš!

  • stilist 10:52 26.februar 2020.

    A un deskar se je že pojavu iz luknje?