Zdravje
5855 ogledov

Opičje koze: Umrla dva mlada moška

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Španija danes poroča že o drugi smrtni žrtvi opičjih koz.

Španija je v petek poročala o prvem zabeleženem primeru smrti zaradi opičjih koz v Evropi. Tega so zabeležili v severovzhodni regiji Valencia, in sicer je okužba vodila do encefalitisa oz. vnetja možganov, poroča španska tiskovna agencija EFE. Več podrobnosti o drugi smrti zaenkrat ni znanih.

Na stari celini je prav Španija tista država, ki jo je bolezen doslej najhuje prizadela; zabeležili so 4298 primerov.

V petek je o prvi smrtni žrtvi, okuženi z opičjimi kozami, poročala tudi Brazilija. Pred tem je bolezen terjala življenja le v Afriki, od koder virus izhaja in kjer so ga leta 1970 prvič zaznali. Brazilske oblasti so sicer navedle, da je imel preminuli pacient tudi druge resne zdravstvene težave.

Pričakujejo nove žrtve

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes opozoril, da je mogoče na stari celini ob širjenju bolezni pričakovati nove smrtne žrtve. Predstavnica WHO Europe Catherine Smallwood je pozvala k hitri prekinitvi širjenja bolezni in zaustavitvi izbruha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem je sicer dodala, da bolezen večinoma izgine brez potrebe po zdravljenju. A v določenih primerih lahko pripelje tudi do hujših zapletov in smrti: "Običajno pacienti bolnišnično oskrbo potrebujejo zaradi lajšanja bolečin, sekundarnih okužb in, v manjšem številu primerov, potrebe po naslavljanju življenjsko ogrožajočih zapletov, kot je encefalitis."

Zunaj Afrike so po navedbah WHO države od začetka maja doslej zabeležile več kot 18.000 primerov opičjih koz, večino v Evropi. Prejšnji teden je WHO izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Komarji Komarji Zdravje Nove žrtve virusa zahodnega Nila pri sosedih opičje koze Opičje koze Svet WHO razglasila najvišjo stopnjo alarma

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • Jennifer_Land 12:41 31.julij 2022.

  Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 uree dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

 • Pierre 15:58 30.julij 2022.

  Monkey-pox = Monkey business !!!

 • Avatar Lion007
  Lion007 15:27 30.julij 2022.

  Ne boste verjeli, da vsak dan umre milijon ljudi, ampak za strašenje sta pomembna samo dva.... Dajmo banda vse štet, ne samo tiste, ki jih vam paše...... 😡 😡