Zdravje
754 ogledov

Opičje koze: V Sloveniji potrdili še drugi primer

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Epa
V Evropi prvič veriga prenosov.

V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kot pojasnjujejo, je epidemiološko poizvedovanje v teku.

Število potrjenih primerov opičjih koz po svetu je po zadnjih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v sredo doseglo 219, in sicer zunaj enajstih afriških držav, kjer je bolezen endemična. Skupno število primerov se je tako od 20. maja povečalo za petkrat.

Največ potrjenih primerov je trenutno v Združenem kraljestvu, in sicer 71. Sledita Španija z 51 primeri in Portugalska s 37 primeri, zunaj Evrope pa so največ primerov zabeležili v Kanadi (15) in v ZDA (devet).

O vsaj enem potrjenem primeru je poročalo več kot deset držav, kjer je bolezen opičjih koz sicer nenavaden pojav, je v epidemiološkem poročilo v srdo zvečer navedel ECDC.

"To je prvič, da so v Evropi poročali o verigi prenosov te bolezni brez znanih epidemioloških povezav z zahodno ali srednjo Afriko, kjer so opičje koze endemične," so zapisali pri ECDC. Dodajajo, da je bila večina primerov odkrita pri mladih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v 11 državah zahodne in srednje Afrike. Bolezen se širi z ugrizom ali neposrednim stikom s krvjo, mesom ali telesnimi tekočinami okuženih živali, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev.

Zdravila za opičje koze ni, simptomi pa običajno izzvenijo po dveh do štirih tednih in običajno niso smrtni. Maria Van Kerkhove, vodja sektorja za nove bolezni pri Svetovni zdravstveni organizaciji, je v ponedeljek dejala, da so opičje koze "obvladljiva bolezen".

Janez Janša Posvetovalna skupina Slovenija Vlada ponoči sprejela novo odločitev Slovenske novice: Prvi primer opičjih koz v Sloveniji: Moški je v izolaciji - Izjava Mario Fafangel Slovenija Prvi primer opičjih koz v Sloveniji: Moški je v izolaciji

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
 • duc1 11:42 26.maj 2022.

  Pustite te pedre še k opicam.

 • Avatar Syn
  Syn 11:24 26.maj 2022.

  Upsy daisy,..prehlajenih pa celih 10. :)

 • PaPajapopi 11:20 26.maj 2022.

  VAU...cela dva primera ! ! ! Že vnaprej jokam, kot pri gripi.