Zdravje
3996 ogledov

Opozorila stroke: Dva bolnika zaradi žvečilnih gumijev v življenjske nevarnosti

žvečilni gumi Shutterstock
Članek v strokovni reviji British Medical Journal (BMJ) opozarja na nevarnosti prekomernega uživanja sestavine, ki je pogosto prisotna v čigumijih brez sladkorja.

Do opozorila je prišlo po tem, ko so zdravniki naleteli na dva bolnika, ki sta imela kronično drisko, bolečine v trebuhu in nevarno prekomerno izgubo telesne teže. Tudi po številnih preiskavah jim ni uspelo ugotoviti, zakaj sta bolnika tako shujšala ter imela kronično drisko in bolečine. S podrobno analizo prehranjevalnih navad so ugotovili, da je bil vzrok za težavo prekomerno uživanje žvečilnih gumijev, problematična je predvsem ena sestavina.

Ta se nahaja tudi v nekaterih bombonih brez sladkorja, dietni hrani in pijači.  Za kater aditiv gre in več o študiji, si lahko preberete na tej povezavi.

Avtorji študije opozrarjajo, da se potrošniki na splošno ne zavedajo možnih stranskih tega aditiva, čeprav so podrobnosti navedene v drobnem tisku na živilih, ki ga vsebujejo. Kadar imajo potrošniki gastronomske težave, se ne zavedajo, da so lahko posledica odvajalnih učinkov te sestavine.  

 

Komentarjev 1
  • Kmodri 16:20 16.avgust 2022.

    Za božjo voljo, objavite to sestavino, saj je to v javnem interesu. Sicer boste kazensko odgovorni za nepotrebne smrti v Sloveniji.