Zdravje
683 ogledov

Osebne recepte bodo lahko pisali tudi specializanti

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
Zavod za zdravstveno pristal na argumente zdravniške zbornice.

Predpisovanje osebnih receptov je treba omogočiti tudi specializantom in zdravnikom, vključenim v javno mrežo, je zaključek včerajšnjega sestanka direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Šušlja in predsednice Zdravniške zbornoce Slovenije (ZZS) Zdenke Čebašek Travnik, ki je potekal na zdravniški zbornici. 

Zdravnik To je razlog! Zdravje Zdravnikom omejili recepte za lastne potrebe, zbornica na nogah

Osebne recepte bi zdravnikom omejili

Zdravnike je pretekli teden zelo razburilo razkritje, da ZZZS namerava omejiti dostopnost do osebnih receptov. Zdravniki bi še neprej prejemali po 30 obrazcev za osebne recepte, vendar le zdravniki z licenco in zaposleni v javni mreži. Recepti tudi ne bi bili več obvnovljivi. Obrazce za osebna recepte je letos prejelo več kot 8600 zdravnikov.

Na zdravniški zbornici so izračunali, da bi po novem brez osebnih receptov ostalo 3100 zdravnikov. "To pomeni blizu 100.000 dodatnih obravnav pri že tako preobremenjenih zdravnikih v osnovnem zdravstvu. Za izvedbo tolikšnega števila dodatnih obravnav bi bilo potrebno angažirati najmanj 12 novih timov družinske medicine, kar predstavlja okrog 1,5 milijona evrov dodatnega letnega izdatka za zdravstveno blagajno," poudarjajo na Zdravniški zbornici Slovenije. Po podatkih ZZZS je posamezni zdravnik sicer predpisal 14,8 osebnega recepta. 

Kdo je do receptov upravičen

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je po sestanku poudaril, da zavod ne želi na kakršenkoli način zmanjševati kompetence zdravnikov. "Nasprotno, iščemo rešitve, kako bi tiste, ki so v slovenskem zdravstvenem sistemu, čim bolj učinkovito vključili v zdravljenje bolnikov, saj zdravnikov primanjkuje," pravi Šušelj.

Po njegovih besedah so s predstavniki zdravniške zbornice govorili predvsem o tem, kako bi specializante in tiste, ki so v sekundariatu že opravili strokovni izpit, vključili ne samo v zdravljenje bolnikov, ampak jim tudi omogočili uporabo osebnih receptov. To bi jim po dogovoru z zbornico omogočili le, če bodo v registru zdravstvenih delavcev zavoda imeli zanesljive podatke, kdo je do takih receptov upravičen, da ne bi prihajalo do anomalij.

Zlorabe osebnih receptov

V preteklosti so namreč imeli nekaj slabih izkušenj, ko so šli recepti za nenamensko porabo in pretirano predpisovanje določenih zdravil, kar po Sušljevem opozorilu ni ne v interesu zdravnikov ne plačnika, še manj pa v interesu javnih sredstev.

Zbornica pa se je po besedah predsednice Zdenke Čebašek-Travnik obvezala, da bo pripravila predlog spremembe spornega člena pravil in spremembe argumentirala, nato pa se bodo z vodstvom ZZZS ponovno sestali, da bi se "izognili presenečenjem", ko se bo na ZZZS začel postopek spremembe pravil.

Brez osebnih receptov tisoč zdravnikov

Na zbornici še pričakujejo, da bodo pravila ustrezno spremenjena v enem letu. Z načrtovanimi spremembami bi lahko okoli 3100 zdravnikov, ki bodo tako po podatkih zbornice po 13. oktobru imeli omejeno pravico predpisovanja osebnih receptov, zmanjšali na približno 1000, je še napovedala Čebašek-Travnikova.

Današnjega sestanka z ZZZS se je udeležila tudi predstavnica mladih zdravnikov, ki bi jih sprememba pravil najbolj številčno prizadela in s katerimi je bil dogovorjen sestanek za torek. Ta po besedah predsednice zbornice ni potreben, saj kaže, da se bodo z ZZZS uspeli ustrezno dogovoriti.

Komentarjev 1
  • Pepe007 09:28 09.oktober 2018.

    ZZZS bi moral malo stopiti ven, na teren. Zakon bi moral zagotoviti (če to sedaj še ne gre), da lahko ZZZS zdravnik preveri konkretnega pacienta. In pacient bi se moral odzvati pregledu, da se vidi, če so bili recepti, napotitve ...prikaži več upravičeni. Brez prave kontrole konkretnih primerov nobeno področje ne dela dobro. Če zdravnik izda osebni recept, bi se vseeno moralo vedeti za točno koga je in to v nekem deležu tudi preveriti. Ne pa suma zlorab nekaterih, onemogočiti vse.