Zdravje
233 ogledov

Ostre kritike zdravniške zbornice na račun ministrstva

zdravnik
Zdravniška zbornica Slovenije ugotavlja, "da je Ministrstvo za zdravje onemogočilo delovaje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni."

Zdravniška zbornica Slovenije je v današnji izjavi za javnost sporočila, da je Ministrstvo za zdravje (MZ) s predlogom "reformne" novele Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je bila sprejeta v letu 2017, samo onemogočilo delovanje pred kratkim ustanovljenega Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB).

Zdravniška zbornica opozarja, da je bila leta 2017 na predlog Ministrstva za zdravje sprejeta novela Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ji zaradi nedodelanosti in neupoštevanja stališč stroke, vse zdravniške organizacije odločno nasprotovale.

Z novelo so na novo urejeni tudi pogoji, pod katerimi Ministrstvo za zdravje izvajalcem izdaja dovoljenja za opravljanje dejavnosti: "Pri tem si je ministrstvo v noveli samo naložilo številne obveznosti, ki pa jih ni izpolnilo. Do 17. 6. 2018 bi namreč Ministrstvo za zdravje moralo sprejeti dva pravilnika, in sicer pravilnik, ki bo urejal vrste zdravstvene dejavnosti, za katere se izdaja dovoljenje za opravljanje dejavnosti (3. odstavek 3.a člena Zakona o zdravstveni dejavnosti), in pravilnik, ki bo podrobnejše določal pogoje glede prostorov in opreme za opravljanje posameznih vrst zdravstvene dejavnosti (zadnji odstavek 3.a člena Zakona o zdravstveni dejavnosti)."

Ob tem opozarjajo, da Ministrstvo za zdravje navedenih pravilnikov, kljub izteku zakonskega roka, še ni sprejelo.

"Pogojev ni mogoče izpolniti"

Dodajajo, da mora skladno z novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti dovoljenje za opravljanje dejavnosti pridobiti tudi novoustanovljeni javni zavod Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB): "Glede na odsotnost zgoraj navedenih podzakonskih aktov iz pristojnosti Ministrstva za zdravje, se zato zastavlja vprašanje, na kakšni pravni podlagi namerava ministrstvo NIOSB izdati dovoljenje za opravljanje dejavnosti."

Nadalje zdravniška zbornica opozarja, da je potrebno po noveli zakona pred pridobitvijo dovoljenja za opravljanje dejavnosti izpolniti tudi stroge birokratske zahteve glede zaposlitve odgovornih nosilcev zdravstvene dejavnosti. Z začasnim delom tujih zdravnikov pa pogojev ni mogoče izpolniti.

"Zaključno se zastavlja tudi vprašanje pravno dopustnih možnosti financiranja storitev NIOSB iz sredstev Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS)," še pravijo.  Skladno z določbami 64. in 65. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju se pogodbe med ZZZS in izvajalci zdravstvene dejavnosti namreč sklepajo na podlagi vsakoletnega razpisa ZZZS. Pri tem pozna novela Zakona o zdravstveni dejavnosti iz leta 2017 sicer izjemo, ki pa velja zgolj za nove koncesionarje, kar NIOSB ni: "Sklenitev pogodbe med ZZZS in NIOSB o financiranju zdravstvenih storitev bo torej po zakonu možna šele po izvedbi letnega razpisa programov ZZZS, v kateri bo opredeljen program, ki ga namerava opravljati NIOSB."

Na podlagi vsega navedenega Zdravniška zbornica Slovenije Vlado RS v odhajanju poziva, "da prevzame odgovornost za škodljive posledice nepremišljenih sprememb Zakona o zdravstveni dejavnosti iz leta 2017, na katere je stroka ves čas opozarjala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.