Zdravje
709 ogledov

Otroci potrebujejo umirjene starše

Andreja Poljanec Tamino Petelinšek/STA
Virus, ki je nov, nam sam po sebi povzroča strahove in stres. Psihologinja Andreja Poljanec poudarja, da v tem trenutku otroci potrebujejo bogat odnos in pristen čustven stik.

"Stresa je v našem vsakdanu zdaj več, kot ga je sicer v našem rutinskem življenju. V tem smislu tudi starši doživljajo to obdobje kot naporno. Vemo pa, da smo se ljudje sposobni sproti precej dobro prilagajati sprotnim spremembam v družbi. Pomembno je ohranjati zavedanje, da smo tega sposobni," je poudarila psihologinja Andreja Poljanec.

V tem času je pomembno kakovostno preživljanje časa staršev in otrok. Otroci in mladostniki v različnih starostnih skupinah potrebujejo različne stvari. Otroci do približno 3. leta po besedah Poljančeve potrebujejo predvsem zadovoljne in sproščene starše, občutek varnosti in igrivosti. V tem obdobju ni potrebna skrb, da pretirano pogrešajo vrstnike.

Nekoliko starejši predšolski otroci pogrešajo socialno igro, a lahko starši v tem obdobju dovolj dobro nadomeščajo sovrstnike. "Otroci potrebujejo bogat odnos in pristen čustven stik, ki ga ponujajo umirjeni starši," pravi psihologinja.

Pri šolskih otrocih je pomembno, da se odzovemo na njihove prošnje za pomoč pri šolskih dejavnostih. "Trenutno je to lahko celo prednost. Otroci v sodobnih družinah pogosto še prehitro razvijejo ne najbolj zdrave oblike samostojnosti, saj se od njih sicer zaradi mnogih obveznosti in hitrega tempa, dolgih delavnikov, čustvene nesproščenosti pri starših pogosto pričakuje preveč samostojnosti," pravi in svetuje povezovanje prek čim več aktivnosti.  

"Šolske obveznosti naj si družina nujno uredi po svoje. Prav vsaka ima edinstveno situacijo, zato nikakor ni enoznačnih pravil, kaj je boljše ali slabše. Ne primerjajte se z drugimi," poudarja.

Družina | Avtor: arhiv Petrol arhiv Petrol

Najstniki in mladostniki so še posebej čustveno občutljivi, zato so v tem času priložnost, da izpilimo svoje odzive v smeri občutljivosti in pozitivnosti. "S pravim zanimanjem opazujmo drobne spremembe pri brezvolji, miru, dolgočasju in jih skušajmo v tem začutiti, kako jim je, v kakšnem smislu je situacija zanje neprijetna," dodaja. Vsakršna tesnoba, nemir, zateženost in kaznovanje so v tem obdobju veliko dodatno breme za najstnika in mladostnika.

Ob vsem tem pa odrasli ne smejo pozabiti na skrb zase, saj je to ena od ključnih odgovornosti odraslih. "Na voljo so telefoni, prijatelji, sorodniki. Povezovanje z ljudmi je znak zrelosti, nikakor pa ne sramota in znak šibkosti. Ljudje smo socialna bitja, stisko veliko hitreje in učinkovito rešujemo v odnosih, ki morajo biti varni brez zlorab in sramotenja. Ko pomirimo sebe, lahko pomirimo tudi otroka in mladostnika," pravi Andreja Poljanec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.