Zdravje > Otrok
6050 ogledov

5 znakov, da so vaši starši čustveno nezreli

novorojenček mamica Epa
Morda ste morali prekmalu odrasti ali pa ste pogosto sodelovali v prepiru med njima. Vse to kaže, da so bili vaši starši čustveno nezreli.

Od trenutka, ko pridejo na svet, se vsi otroci zgledujejo po svojih starših. Mali otroci so prepričani, da starši najbolje vedo, kaj je najboljše zanje. Vendar redko pomislijo na to, da starši nimajo vedno prav.

Noben starš ni popoln, vendar obstajajo tisti, ki so čustveno nezreli in lahko povzročijo kar nekaj čustvene škode svojemu otroku. Tu je pet znakov, ki vam pokažejo, da so vaši starši nezreli.

1. Njihovi občutki in potrebe so pomembnejši od vaših

Čustveno nezreli starši so lahko neverjetno zatopljeni vase in raztreseni zaradi lastnih čustev. Pogosto želijo, da jih njihov otrok, torej vi, nadzorujete. En primer za to je, ko je bil vaš starš razburjen, in ste kot otrok morali ostati z njim ter ga miriti in tolažiti.

Ko postanete starejši, obstaja velika možnost, da bo starš na vas jezen, če ne boste tam, ko vas bo rabil. Posledično ste se tako tudi naučili, da ni varno dajati svoje potrebe pred njegove, saj bo za kazen 'odvzel' ljubezen do vas.

Zaradi njihove hitre vzkipljivosti okoli njih vedno hodite po jajcih, saj vas nekdo takoj napade, kadar jih zmotite. Ker sami verjamete, da je bolečina vseh vaša krivda, potem tudi privlačite takšne odnose kot ste jih imeli s starši.

2. Izražanje čustev in potreb ni bilo varno

Kadar ste izrazili občutek in naleteli na negativen odziv staršev, je to v vas povzročilo tesnobo. Najverjetneje so se na vaše težave odzvali tako, da so dejali, da so bile njihove mnogo hujše. Samopomilovanje je bilo v hiši skoraj prepovedano.

Prav tako je lahko izražanje potreb, kot je to prošnja za prevoz nekam, sprožilo napad o tem, kako sebični ste, saj izkoriščate lastne starše.

Starši, mama, vzgoja, otrok, prepir, jeza, stres | Avtor: Profimedia Profimedia
Posledično ste zaradi takih odzivov nehali izražati svoja čustva ter potrebe in se zaprli sami vase. Kot odrasla oseba ste sedaj morda odrezani od lastnih čustev, da se obnašate, kot da jih nimate.

3. Niso prevzeli odgovornosti za svoja dejanja

Kadarkoli so vas nehote prizadeli, niste nikoli dobili opravičila, raje so se pretvarjali, kot da se ni nič zgodilo. Vaš odnos se tako ni izboljšal, in čeprav ste poskušali rešiti situacijo, se vam je zdelo, da ste edini, ki se zares trudi. Zaradi njihovega nesprejemanja odgovornosti ste morda tudi pomislili, da ste sami krivi za vse.

Kot odrasla oseba lahko to dinamiko ponovite v drugih odnosih in tako nimate znanja, kako popraviti težave, ki se pojavijo. To vodi v zamero in nesrečne odnose, saj sami ne veste, da je lahko drugače.

4. Ne znajo nadzorovati svojih čustev

otrok starš prepir jeza | Avtor: Profimedia Profimedia
Starši so se pogosto iz službe vračali izčrpani, a namesto da bi se znebili stresa na zdrav način, so svoja čustva stresali na ostale. Morda takrat niso vedeli, kaj čutijo, ali pa so bili ves čas jezni, ker se niso zavedali, da so žalostni ali preobremenjeni. Zaradi te nevednosti nato tudi niso vedeli, kako izboljšati lastno voljo.

5. Prisiljeni ste bili prej odrasti

Nikoli ni bilo v redu biti samo otrok. Vašim staršem se je to zdelo preveč stresno, zato so vas vedno spodbujali, da se obnašate bolj odraslo. Zaradi tega se niste smeli igrati ali biti glasni, saj ste tako starše spravljali ob živce. Zaradi tega ste se naučili biti mirni, saj tega vaši starši nikoli niso znali.

Kot otrok ste bili vpleteni v njihove prepire, samo zato, da bi ohranili mir v hiši. To ni vloga otroka. Če ste imeli enako izkušnjo, boste v odraslih letih morda pritegnili enako soodvisne kot so jih imeli starši. Veliko je takih otrok, ki je bilo primoranih prej odrasti.

V vas se skriva notranji otrok, ki je zamudil toliko ljubezni, skrbi, spodbude in ravnovesja, kar je lahko razlog, zakaj se zdaj kot odrasla oseba še borite. Ne zato, ker niste dovolj dobri ali ker ste za vse sami krivi. Ampak zato, ker so vas vzgajali čustveno nezreli starši. Pravzaprav so vas vzgojili otroci v telesih odraslih.

Zato se naučite biti sami čustveno zreli, da ne boste ponavljali vzorcev z lastnimi otroki. Tako boste imeli zdrave odnose in v sebi našli mir.

Otrok za računalnikom obetajo se spremembe Slovenija Uporaba lastnih otrok: Ko dopolnijo 15 let, lahko starše tožijo Energijska pijača Otroci Zdravje Pitje energijskih pijač lahko vodi v nenadno smrt
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.