Zdravje > Otrok
847 ogledov

Bo mogoče ozdraviti vse alergije na hrano?

1/2
profimedia
Število alergenov na hrano se je v zadnjih dvajsetih letih kar potrojilo. Avstralski znanstveniki odkrili probiotik, ki za štiri leta odpravi alergijo na arašide

Na vsaj eno živilo je alergičnih med dva in deset odstotkov ljudi. Prehranske alergije lahko povzroči več kot 170 različnih živil, najpogosteje pa resne alergijske reakcije povzročijo mleko in arašidi, sledijo žita, soja, oreščki, ribe, raki in mehkužci, navajajo na Inštitutu za nutricionistiko.

Ena od najtežjih alergij, ki se pogosto konča s smrtjo, je alergija na arašide, ki jih je mogoče skriti v različnih živil in jedi. Avstralski strokovnjaki pa so kot kaže našli rešitev za zajezitev te smrtonosne alergije na arašide. 

Pomembno odkritje

Po poročanju BBC- ja je profesorica Mimi Tang iz Murdochovega otroškega raziskovalnega inštituta v Melbournu odkrila probiotik, ki vsebuje arašidovo beljakovino, imenovano Lactobacillus rhamnosus.

Na svetu je 250 milijonov ljudi, ki jih pestijo različne alergije na hrano, ta številka pa se je v zadnjih dvajsetih letih potrojila.

Alergija izzvenela vsaj za štiri leta

arašidi, kikiriki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raziskovalci so omenjeni probiotik otrokom dajali 18 mesecev. Testiranje, ki so ga izvedli mesec dni pozneje je pokazalo, da je osemdeset  odstotkov otrok, ki so bili prej alergični na arašide, te jedlo brez težav.

Znastveniki so ob tem ugotovili, da kar sedemdeset odstotkov teh otrok v nadaljnih štirih letih ni razvilo alergijsko reakcije: "Pomen našega odkritja je v tem, da so otroci lahko jedli arašide povsem enako kot njihovi vrstniki brez alergije na arašide, in ob tem ohranjali toleranco, ki jih ščiti pred alergičnimi reakcijami," je dejala Tangova.  Znanstvnica je dodala, da jim je prvič uspelo pokazati, da je lahko terapija zdravljenja alergije učinkuje tako dolgo.

Velik korak pri zdravljenju alergij na hrano

Avstralski znanstveniki so raziskovanjem želeli ugotoviti, ali njihovi rezultati vplivajo na izboljšanje kakovosti življenja otrok alergičnih na hrano. Tangova je ob tem izpostavila, da raziskava nakazuje "vznemirljiv realističen cilj doseganja tolerance pri zdravljenju alergij na hrano". Po njenih besedah gre za velik korak naprej pri iskanju učinkovitih terapij, ki bodo odpravile težave z alergijami v zahodnih družbah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice