Zdravje > Otrok
3326 ogledov

Brezplačno? "Z malo sreče bi se to lahko zgodilo že septembra"

V. L.
Trije odmerki kar 210 evrov. Stroka predlaga, da bi tudi cepljenje dečkov krili iz javnih sredstev.

Cepljenje proti HPV je pri deklicah del Nacionalnega programa cepljenja in tako široko dostopno vsem deklicam v Sloveniji, vendar stroka opozarja, da je za omejevanje rakov, ki jih lahko povzroča okužba z virusom HPV, potrebna dovolj visoka precepljenost deklet oziroma cepljenje obeh spolov, saj okužba s humanimi papiloma virusi spada med spolno prenosljive bolezni.

HPV Zdravje HPV: Ginekologi svetujejo, naj se cepijo tudi dečki

Trije odmerki cepiva stanejo kar 210 evrov. Stroka je že predlagala, da bi tudi cepljenje dečkov proti HPV krili iz javnih sredstev,  pojasnjuje Leon Meglič z ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. "Čakamo na sejo zdravstvenega sveta, na kateri bi obravnavali brezplačno cepljenje dečkov. Z malo sreče in če špekuliramo, bi se to lahko zgodilo z generacijo dečkov, ki bodo šli septembra 2020 v šesti razred."

Cepljenje proti HPV | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po njegovih besedah je za odpravo bolezni potrebna zadostna, vsaj 90-odstotna precepljenost, ne le deklic, ampak celotne populacije. "HPV okužba je povezana še s številnimi drugimi raki, v največjem odstotku sicer z rakom na materničnem vratu, čeprav je skoraj v enaki meri povezana z rakom na anusu, na žrelu, na penisu, tako da daleč od tega, da to cepljenje velja samo za ženske," pojasnjuje Meglič.

Zdravstveni dom Idrija je kot prvi v Sloveniji začel cepljenje dečkov proti humanemu papiloma virusu. Stroške cepiva pokrivata občini Idrija in Cerkno, medtem ko stroške cepljenja krije Zdravstveni dom Idrija.

Zakaj so na Koroškem tako uspešni?

Od šolskega leta 2016/2017 se s sredstvi posameznih občin lahko cepijo tudi koroški dečki. V zadnjem šolskem letu je bilo v lokalnih skupnostih na Koroškem, ki finančno podpirajo cepljenje dečkov, cepljenih skoraj 70 odstotkov dečkov. "Kar se tega tiče, je bilo prelomno leto 2014, ko je kolegica v Idriji zbrala sredstva. Zaradi dobre precepljenosti deklic smo si rekli, pa poskusimo še mi. V prvem šolskem letu smo dosegli 50-odstotno precepljenost dečkov in odstotek do danes samo raste in mislim, da se bomo v letošnjem letu približali odstotku precepljenosti deklic. Poleg Slovenj Gradca in Mislinje na našem koncu zastonj cepijo še v Vuzenici, Radlje ob Dravi in Ribnica na Pohorju. Sicer po Sloveniji cepi že kar nekaj kolegic in kolegov," je povedala šolska zdravnica iz Slovenj Gradca Miroslava Cajnkar Kac.

Nasploh je najvišja precepljenost proti HPV v koroški regiji, Koroška že od začetka izstopa iz povprečja, saj dosegajo več kot 80-odstotno precepljenost deklic.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Deklice na Koroškem so začeli cepiti že štiri leta pred uvedbo cepljenja na državni ravni. "Že na samem začetku smo imeli veliko pogovorov in izboraževanj staršev. Če vidimo, da smo prvo generacijo cepili v 80 procentih in v desetih letih prišli na 89, nam bo pomenilo teh nekaj procentov še večji izziv za tiste, ki nočejo cepiti svojih otrok. Gre za tiste, ki dvomijo, se bojijo," pojasnjuje zdravnica. "Neposredni pristop do staršev mora biti učinkovit in pravilen, na trenutke tudi naporen zaradi nasprotnikov cepljenja, ki odklanjajo strokovna dejstva," dodaja ob tem.

Od lanskega šolskega leta je na voljo brezplačno cepljenje za t. i. zamudnice. Gre za dekleta, ki so bila rojena po letu 1998 in kot 12-letnice niso bile cepljene. Do 15. leta otroci potrebujejo dovoljenje oz. soglasje staršev za cepljenje.

Mojca Miholič iz Zdravstvenega doma za študente v Ljubljani je pojasnila, da so lani v cepilni akciji, ki je trajala štiri dni, v zdravstvenem domu precepili 420 deklet in 38 fantov s cepivom proti HPV. Okoli 60 odstotkov deklet je bilo zamudnic, ostali so se cepili samoplačniško.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Rudman 09:35 24.januar 2020.

    To je najvecji strup, kar je mozno in totalno nepotrebno cepljenje.