Zdravje > Otrok
442 ogledov

Dekleta, ki zasanjano ne sledijo pouku

Matematika Profimedias
Pri prepoznavanju motnje se lahko zatakne, če med znaki ni hiperaktivnosti, kar je pogosteje pri dekletih, ki zasanjano ne sledijo pouku, a ga tudi ne motijo.

Hiperkinetična motnja je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje ena od pogostejših nevropsihiatričnih motenj v otroštvu in mladostništvu. Za motnjo je značilen zgodenj začetek, običajno v prvih petih letih življenja, zato jo lahko opazimo še pred samim odhodom otrok v šolo.

Ko govorimo o hiperkinetični motnji, govorimo o skupini motenj s simptomi, ki segajo na področje motorične hiperaktivnosti, impulzivnosti in znižane pozornosti. V svetu se za skupino motenj s tega področja najpogosteje uporablja izraz motnja pozornosti in koncentracije s hiperaktivnostjo ali brez nje – angleška kratica ADHD, v Sloveniji pa je uveljavljen izraz hiperkinetična motnja (HKM).

Šolarji Kdaj jemati dopust Popotnik Prosti dnevi in počitnice v novem šolskem letu

Pozor, težave so zelo raznovrstne

Na NIJZ opozarjajo, da se lahko pri prepoznavanju motnje zatakne, če med znaki in simptomi ni hiperaktivnosti, "kar je pogosteje pri dekletih, ki zasanjano ne sledijo pouku, a ga tudi ne motijo."

Da bi lažje prepoznali motnjo, si lahko pomagate s spodnjimi znaki, ki so jih zbrali an NIJZ:

  • hiperaktivnost (neprestano fizično gibanje in mencanje, neprestano govorjenje z nepovezanim prehajanjem s teme na temo, površno poslušanje sogovornika)
  • impulzivnost (prehitro odzivanje v obliki dejanj in besed, brez predvidevanja in upoštevanja možnih posledic, skakanje v besedo, nepotrpežljivost)
  • nepozornost (težave pri poslušanju in pomnjenju informacij, zadrževanju in usmerjanju pozornosti, dokončanju nalog)

Ob tem dodajajo, da so težave lahko zelo raznovrstne, odvisno od prisotnosti ali različnih kombinacij značilnih simptomov in vzajemnega delovanja različnih bioloških in psihosocialnih dejavnikov. Če sumite na motnjo je najbolje obiskati svojega osebnega zdravnika ali pediatra, svetovalne centre za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, Mariboru in Kopru, posvetovalnico za učence in starše Novo mesto.

Veliko koristnih podatkov lahko poiščete na spletnem mestu Med.Over.Net, na katerem so zbrane informacije o posameznih boleznih, bolezenskih stanjih in napotkih za pomoč. Stran omogoča tudi možnost komunikacije z zdravniki in strokovnjaki ter ostalimi uporabniki foruma.

anja.scuka@zurnal24.si