Zdravje > Otrok
7758 ogledov

Najprej so jima dejali, da je zgodba z njuno deklico končana

youtube
Prva, ki je preživela takšno operacijo.

Mala Britanka Vanellope Hope Wilkins, ki bi se morala roditi okoli božiča, je bila v bolnišnici Glenfield v Leicesterju rojena prezgodaj, 22. novembra s carskim rezom. Ultrazvok je namreč pokazal, da raste s srcem in delom želodca izven telesa. 

Kot sta povedala njena starša Naomi in Dean, so jima zdravniki povedali, da je njihova zgodba končana, saj v Veliki Britaniji še ni bilo primera dojenčka s tem stanjem, ki bi na koncu preživel.

Starša sta kljub temu vztrajala, prvo pravo upanje pa sta dobila po tem, ko je kardiolog pri 13. in 16. tednih odkril, da se - razen srca, ki raste na napačnem mesu -  mala Vanellope povsem normalno razvija. 

Pri porodu je sodelovala 50-članska ekipa, zdravnikov, babic in medicinskih sester: "Ko je zajokala, smo jokali tudi mi. Počutil sem se tako brezmočno. Za roko sem držal Naomi, jo gledal v oči in molil, da se bo vse dobro končalo," je povedal dekličin oče. 

Vanellope so namreč odnesli, zavito v sterilno folijo, iz katere je kukala majhna glavica s kapico na glavi, se spominjata starša. 

 | Avtor: youtube youtube
Slabo uro po rojstvu je bila Vanellope dovolj stabilna, da jo je prevzela ekipa kirurgov, raztegnila luknjo v prsnem košu in srce namestila tja, kamor spada. V naslednjih dveh tednih so ji opravili še dva manjša posega.

Ker se dekličino srce še vedno bori za prostor v telesu, je Vanellope še vedno priključena na posebno napravo za dihanje, vendar se njene možnosti za preživetje izboljšujejo iz dneva v dan, poroča britanski časopis Daily Mail. Sicer tako zahteven poseg preživi vsak deseti bolnik.

dežurni@žurnal24.si

Komentarjev 2
  • cogocogo 17:53 08.januar 2018.

    naj se ji zgodi vse najboljse

  • alen04 08:17 14.december 2017.

    Vse dobro mali angel ti želim.