Zdravje > Otrok
16837 ogledov

Fizioterapevtka: otroku lahko naredite škodo za celo življenje

Otroci na sprehodu
Naj malčki in otroci hodijo bosi ali ne? Pogovarjali smo se s fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec.

"Bosa hoja je najbolj naravna in zdrava oblika hoje. Ko hodimo, stopalo prevzame vso funkcijo, kateri je dejansko namenjeno in ga ne omejujemo ali vsiljujemo prilagojenih vzorcev hoje," pojasnjuje strokovnjakinja.  

Bosa hoja po njenih navedbah močno vpliva na boljši razvoj možganov: "Kajti na podplatu imamo izjemno veliko živčnih končičev, ki jih z boso hojo veliko bolj vzdražimo in vzpodbudimo kot s hojo v obuvalu. Preko bosega podplata tudi veliko bolj občutimo podlago, po kateri hodimo, se veliko bolj proprioceptivno odzovemo, skratka dobimo veliko več informacij o podlagi, po kateri hodimo, in se posledično temu tudi lažje odzovemo, prilagodimo gibalno." 

Ko hodimo bosi, stopalo po njenih besedah dejansko pošilja vse zbrane informacije v možgane, kjer te informacije obdelamo in odgovor potem možgani pošljejo nazaj mišicam in drugim strukturam, da je hoja čim bolj kvalitetna. Če smo obuti, te informacije absorbira obutev, zato je po navedbah fizioterapevtke ključno, da izberemo obuvalo, ki se naravni hoji čim bolj približa. "Tako vplivamo na čim boljšo stabilnost, mišično moč, ravnotežnostne odgovore samega stopala in posledično tudi gležnjev in ostalih sklepov nog in se ne zanašamo na oporo čevlja," dodaja.

Bosa hoja je vedno dobrodošla, ne glede na starost. Malo je primerov, ko bi lahko rekla, da bosa hoja ni priporočljiva, a način življenja ki ga imamo, nam to dopušča le delno. Tu vstopi pomembna naloga obutve, ki ščiti stopalo pred vplivi okolja – tako pred vremenskimi dejavniki kot pred poškodbami.  Fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec

Ob tem opozarja, da ni vsaka obutev primerna za vsako aktivnost. Obutev za obisk gora se razlikuje od recimo obutve za tek: "Tudi obutev za športne aktivnosti, kjer je veliko poskokov in močnih obremenitev na stopala, je temu ustrezno prilagojena, ojačana na ustreznih delih in podobno. Vse to velja tako za otroško obutev, kot za obutev odraslih."

Naredite jim lahko veliko škodo

Špela Gorenc Jazbec pravi, da lahko naredimo malčku ali otroku z neprimerno obutvijo škodo za celo življenje.

Če nosi premajhne čevlje, se lahko po njenih besedah pojavijo deformacije stopal, bolečine, otiščanci, žulji … Spremeni se lahko tudi vzorec hoje.

Fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
"Prav tako ne kupujmo čevljev z namenom, da bodo otroku služili čim dlje in s tem namenom kupimo številko ali dve prevelike. Hoja s prevelikimi čevlji je za otroka lahko precej nevarna, saj se zaradi prevelikih čevljev otrok veliko spotika. Prav tako pa vpliva na vzorec same hoje, saj stopalu ne da zadostne stabilnosti. Otrok z napačno obutvijo tudi ne bo kazal želje po aktivnosti, saj mu je neprijetna, kar ga ovira pri razvoju gibalnih spretnosti," opisuje.

Strokovnjakinja veleva, naj bo obutev v osnovi kakovostna in primerna. Čevelj ne sme biti trd, neupogljiv, saj vse to vpliva na samo stopalo in posledično na gibanje celega telesa. Čevlji, ki nimajo ravnega stopala oziroma so v predelu stopalnih lokov privzdignjeni in trdi, odvzamejo veliko aktivnosti samemu stopalu, ki se posledično poleni in kasneje samo od sebe ne zmore več funkcije vzdrževanja stopalnega loka.

"Enako je tudi pri čevljih, ki segajo čez gleženj. Odvzamejo funkcijo in stabilnost v gležnju in je potem kasneje gleženj brez te opore nestabilen. Seveda pozimi ne gre drugače, spomladi in poleti pa vseeno pazimo, da je obutev pod gležnjem. Skratka slaba obutev ne vpliva le na stopalo samo ampak vpliva na držo in gibanje celega telesa," še pravi. 

Neprimerni iz vidika varnosti

"Seveda pa tudi tu velja trezen razmislek staršev. Nič ne bo narobe, če bo otrok občasno posegel po natikačih ali kakšni trendovski obutvi, vkolikor bo za osnoven čevelj, ki ga nosi večno časa, uporabljal kakovostno obutev. Seveda govorimo o otrocih, ki so hojo že dodobra osvojili in z njo nimajo nobenih težav," je povedala Špela Gorenc Jazbec.

Za športne aktivnosti, vožnjo s kolesom, plezanje po igralih in drugih aktivnostih pa naj bo obutev temu primerna, saj so v teh primerih natikači, crocsi, japonke, neprimerni iz vidika varnosti.

Špela Gorenc Jazbec

Za tako obutev se po njeni oceni ni pametno odločiti, ko otrok šele začenja z učenjem hoje, kadar ima otrok s hojo ali s stopali določene težave, za kakšne športne aktivnosti, za na igrišče, kjer otrok veliko pleza in podobno.

Dipl. fiz. Špela Gorenc Jazbec bo staršem na vsa dodatna vprašanja o pravilnem razvoju otroškega stopala, preprečevanju morebitnih težav pri hoji ter pravilni izbiri obutve odgovarjala tudi v sklopu strokovnega dogodka Prvi koraki: Kateri je najboljši čevelj za mojega otroka?. Če imate dodatna vprašanja, se lahko udeležite dogodka, ki bo v soboto, 23. marca 2019, ob 10. uri, v Baby Centru BTC v Ljubljani. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.