Zdravje > Otrok
5291 ogledov

Zaradi cepljenja se je na varuhinjo obrnilo veliko staršev

Cepljenje
V javnosti krožijo zelo različne informacije in podatki o škodljivih stranskih učinkih cepljenja, pa tudi o nerazumevanju zdravstvenih delavcev za tovrstne težave staršev oziroma njihovih otrok.

"Posamezni starši so nas seznanili z negativnimi izkušnjami oziroma neželenimi posledicami cepljenja za zdravje otrok in zahtevali, da se obvezno cepljenje ukine, ker je nepotrebno in zgolj v interesu farmacevtske industrije," sporočajo iz urada varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer.

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je namreč v zadnjih dneh prejel nenavadno veliko odzivov na svoje stališče glede omejitve vpisa v vrtec necepljenim otrokom, čeprav se varuh v stališču do aktualne novele zakona o nalezljivih boleznih, ni opredeljeval do vprašanja obveznega cepljenja.  

Vrtec Vpis v vrtec Zdravje Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpira tudi varuhinja

Podpora noveli

Varuh se v zvezi z aktualno novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je vložila v zakonodajni postopek skupina poslank in poslancev ) prvopodpisana Vlasta Počkaj) ni opredeljeval o vseh predlaganih rešitvah, še zlasti pa ne o vprašanju obveznosti cepljenja, piše v odzivu varuhinje: "Tega namreč predlagana novela zakona ne spreminja, ustavnost obveznega cepljenja pa je potrdilo tudi že ustavno sodišče. V svojem stališču, ki smo ga tudi javno objavili, smo se opredelili le do predloga, da se necepljenim otrokom, ki za to nimajo medicinske indikacije, onemogoči vpis v javne vrtce," so pojasnili.

Varuh na podlagi prejetih kritik in predlogov ugotavlja, da v javnosti krožijo zelo različne informacije o škodljivih stranskih učinkih cepljenja, pa tudi o nerazumevanju zdravstvenih delavcev za tovrstne težave staršev oziroma njihovih otrok.

Varuh za strokovno razpravo o cepljenju in nalezljivih boleznih

Vlasta Nussdorfer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Menimo, da bi se morala do vseh vprašanj, ki se porajajo v zvezi z obvladovanjem nalezljivih bolezni, nedvoumno opredeliti stroka in vsem zaskrbljenim staršem ponuditi ustrezne strokovno argumentirane odgovore na njihove dileme. Pri tem je bistveno vprašanje, na kakšen način lahko kot družba in država zagotovimo, da se nekatere nalezljive bolezni ne bi mogle razširiti in ogroziti zdravja vsega prebivalstva. Za takšne ukrepe je nedvomno odgovorna država, ki pa mora pri vseh svojih ukrepih že ob njihovi ureditvi pretehtati javni interes, ki ga s temi ukrepi varuje in človekove pravice ter temeljne svoboščina posameznika, ki jih tovrstni ukrepi lahko prizadenejo," še poudarja varuhinja. 

Varuh je ministrstvu za zdravje predlagal, naj v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter pristojnimi izvajalci zdravstvene dejavnosti pripravi analizo uresničevanja zakona, ki bo opozorila na vsa odprta vprašanja v zvezi z obveznim cepljenjem otrok, ter organizira javno predstavitev analize in njenih ugotovitev.

Soočenje argumentov

"Menimo, da bi takšna analiza omogočila pripravo strokovnih podlag za spremembe zakona o nalezljivih boleznih, v javni razpravi pa bi lahko soočili vse argumente v prid in proti obveznemu cepljenju in izoblikovali predloge primernejše ureditve preprečevanja in obvladovanja nalezljivih bolezni," so prepričani.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žalostno Zdravje Štiriletnik nova smrtna žrtev ošpic

 

 

Komentarjev 32
  • Avatar Zala
    Zala 12:14 07.marec 2018.

    Vedeževalka666 10:27 03. marec 2018 ..... ....... in kaj si ti? Muslimanka ali jehova priča ?

  • erikkk 13:44 04.marec 2018.

    Ceplenju recite odločen NE! ... Vse vsiljive divjake pa pozvat vam v podpis garancijo da bo otrok zdrav, ne bo imel stranskih učinkov ali pa celo umrl... da se bodo zagovarjali pred sodiščem. NIČ VAM NE MOR NE ZAKON IN ...prikaži več NE VTRCI, ŠOLE itd Da bi mojemu otroku kdo s cepivi škodoval mu zapiknem 100 igel sred čela

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 16:45 03.marec 2018.

    za svetovno bančno mafijo znano tudi pod imenom NWO, bildeberg, iluminati itd smo Slovenci tretje razredni narod, ki ga je potrebno čim prej iztrebiti. Večina naših zdravnikov in farmacevtov pa tudi politikantov so plačane sluge farmacevtskim korporacijam zato močno navijajo ...prikaži več za obvezno cepljenje, čeprav pri cepljenih otrocih avtizem po svetu narašča 1000% Bistveno vprašanje ki se ob tem zastavlja pa je samo eno; Zakaj v večini zahodnih EU držav cepljenje otrok ni obvezno?