Zdravje > Otrok
1297 ogledov

Golob: Z morebitnimi ukrepi bomo počakali do konca strokovnega nadzora

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Premier Robert Golob po obisku na Pediatrični kliniki.

"Vsakič, ko pride človek na pediatrično kliniko, je vedno najprej pretresen, ko vidi mala nemočna bitja in starše ob njih. Hkrati pa vedno vidi tudi žarek upanja, ki ga dobi, ko se pogovarja – tako s starši kot z otroci in zdravniki ter medicinskimi sestrami," je po obisku v Pediatrični kliniki UKC Ljubljana dejal premier Robert Golob. 

Ob nedavnem neuspešnem zdravljenju dveh otrok s hudo obliko prirojene srčne napake, je premier posebno pozornost namenil oddelku za kardiologijo. Kot smo poročali včeraj, sta med zdravljenjem v mednarodno priznanem specializiranem centru v Izraelu poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja z UKC-ja Ljubljana poslana na zdravljenje zaradi nevarne oblike prirojene srčne napake.

Glede primera smrti dveh otrok je povedal, da je bil že sprožen zunanji strokovni nadzor. "V tem trenutku smo zadovoljni s tem in dokler ne dobimo rezultatov nadzora, ne bomo sprožali nobenih dodatnih ukrepov," je dejal premier. 

Strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn je ob tem pojasnil, da bodo izredni strokovni nadzor opravljali neodvisni strokovnjaki, ki ne sodelujejo s kliničnim centrom in niso nikakor udeleženi v obravnavo. “Strokovni nadzor je bil napovedan, da se zavrže vsak dvom o tem, da je bilo pri zdravljenju otrok karkoli narobe,” je dodal. 

Pediatrično kliniko je predsednik vlade opisal kot vrhunsko institucijo. Po njegovem je bil namen obiska seznanitev z razmerami za delo. "Pogovori so tekli v več smeri, tudi kako lahko pomagamo kot vlada in ministrstvo, da bi klinika lažje pristopila do več osebja, kako bi se prepoznavalo njihovo strokovno delo in kako kot vlada lahko krepimo javni zdravstveni sistem," je pojasnil Golob.

Minister znan do konca meseca

Premier je poudaril, da je javni zdravstveni sistem na hudi preizkušnji že vse od epidemije covida. Po njegovem vlada na težave v zdravstvu ni pozabila. "Do konca tega meseca bo znano ime novega ministra. Njemu prepuščam, da bo napovedal ukrepe, ki so bili pripravljeni, in ki bodo šli v uporabo takoj po njegovem imenovanju," je napovedal.

Smrt dveh otrok

Med zdravljenjem v mednarodno priznanem specializiranem centru v Izraelu sta poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja z UKC-ja Ljubljana poslana na zdravljenje zaradi nevarne oblike prirojene srčne napake.

Zdravil ju je kirurg David Mishaly, ki je pred leti že sodeloval z UKC. Odločitev o napotitvi v tujino je sprejel konzilij, v katerem sodelujejo zdravniki različnih specialnosti, je včeraj pred novinarji pojasnil Pokorn.

Mishaly je ob predstavitvi primerov in dokumentacije izrazil skrb glede uspeha zdravljenja, a so bili tamkajšnji kirurgi vseeno pripravljeni prevzeti odgovornost in izvesti zdravljenje, je dodač. Žal zdravljenje ni bilo uspešno, oba otroka sta umrla.

Ostal le en kirurg

Kot je znano, je po odhodu Mihe Weissa UKC Ljubljana maja ostal z enim otroškim srčnim kirurgom Igorjem Šehićem. Ker je pred tem marca sodelovanje z UKC Ljubljana prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer, se je vodstvo zavoda o 25-odstotni zaposlitvi za vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami in dodatno še za opravljanje operativnih posegov dogovorilo z Janezom Vodiškarjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Soljatar 18:16 20.september 2023.

    glejte to debilno prizadeto umobolnico, pa to je huj k pr norcih...https://twitter.com/i/status/1704188420929572978

  • Soljatar 17:47 20.september 2023.

    ajde Golob pejt domov, narod te ne more več prebavljat...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:10 20.september 2023.

    Z morebitnimi ukrepi bomo počakali do konca mandata.