Zdravje > Otrok
18 ogledov

Izmuznil se je za skalo in jokal

Anita Ogulin ZPM
Danes se je začela akcija Čisto veselje, ki je namenjena zbiranju odpadnega materiala s humanitarno noto.

“Zelo smo veseli, da se je akcija pričela in že beležimo prve količine tako od fizičnih, kot pravnih oseb,” pravi vodja akcije Čisto veselje Petra Žunkovič z Gorenje surovina d. o. o. Zanimanje za akcijo je po njenih prvih ocenah veliko in zelo pozitivno naravnano, kar povzemajo po številu ogledov spletne strani, telefonskih razgovorov in objav v medijih.

“Za otroka so ta letovanja neprecenljiva, saj dobi možnost druženja z vrstniki brez stigmatizacije. Ustvarjajo nove socialne stike z zdravimi vrstniki,” pojasnjuje Maruša Kaučič in Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Hkrati so po njenih besedah med letovanjem razbremenjeni starši, saj so otroci v varnem okolju s strokovno pomočjo: “Poleg tega se v taki mešani družbi otroci naučijo sprejemati eden drugega z različnimi potrebami.”

Borisova zgodba

"Boris je bil otrok s težavami avtizm. Niti šolska svetovalna služba, ki je otroka predlagala na letovanje, niti starši niso navedli, da bi imel kakršnekoli težave," njegovo zgodbo opisuje Kaučičeva. Že na avtobusu je bilo njegovo vedenje drugačno od sprejemljivega. Najprej so bili prepričani, da je otrok, ki je imel 12 let, tako navdušen, ker gre prvič na morje, da ni zmogel kontrolirati obnašanja. Ko so prispeli v letovišče pa so ugotovili, da ima velike vedenjske motnje. “Povezali smo se s starši. Povedali so, da niso navedli težav zgolj zato, ker so se bali, da otroka ne bi sprejeli z vrstniki na letovanje,” opisuje in dodaja, da je otrok po besedah staršev že več let med počitnicami molil, da bi zmogel vsaj enkrat s prijatelji na morje. Boris je bil na letovanju nepredstavljivo srečen, vključeval se je v čisto vse dejavnosti, najraje pa je plaval. Potem, ko so ga naučili plovnosti, je plaval po ure in ure. 

Ko je prišel dan slovesa in so potovalke otrok zložili v avtobus in se z otroki odpravili do sedežev, Borisa ni bilo nikjer več. “Iskali smo ga celo uro. Skrivoma se je izmuznil na plažo za skalo in jokal,” opisuje Kaučičeva. Ker mu je bilo na letovanju tako lepo, so ga le s težavo prepričali, da je šel na avtobus.

Stroški letovanja 

“Stroški letovanja za enega otroka s spremljevalcem za deset dni znašajo približno 450 evrov,” pojasnjuje Kaučičeva. V to ceno je po njenih besedah vključen polni penzion za deset dni s petimi obroki hrane na dan, ki so po potrebi prilagojeni tudi posebnim prehranskim zahtevam otroka, stroški vzgojnega in zdravstvenega spremstva, avtobusni prevoz od zbirnega mesta do lokacije in nazaj ter vsi prevozi v času počitnic, zavarovanje otrok in vzgojiteljev, materiali za delavnice, športni rekviziti. Hkrati so v ceno vključene vse dejavnosti, ki potekajo v letoviščih in so prilagojene potrebam otroka v času organiziranih počitnic, materiali zanje in rekviziti ter celoten program ogledov in izletov. V času zimovanj pa seveda tudi izposoja smuči in smučarske opreme.

Kaučičeva upa, da bodo lahko na počitnice peljali čim več otrok s tovrstnimi motnjami: “Dolgoročni načrt je vzpostaviti tudi svetovalnico za te otroke in njihove starše, saj prepoznavamo velike potrebe po podpori, pa tudi varstvo otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami.” V okviru te akcije bodo vključevali širšo občutljivo skupino otrok. Ne samo tistih s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, temveč tudi tiste z lažjimi duševnimi motnjami, avtističnimi motnjami ter primanjkljaji na posameznih področjih učenja.  Skratka vse tiste otroke, pri katerih zaznavajo te težave, pa morda niti še nimajo odločbe, s katero bi bili upravičeni do dodatne pomoči. “Prav je povedati, da so otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami odrinjeni na obrobje. Da prepogosto niso vključeni v šole v naravi, izlete, potovanja. Za enake možnosti in dostopnost gre, zato je prav, da se zanje vsi potrudimo,” je zaključila.

Komentarjev 1