Zdravje > Otrok
246 ogledov

Iztrebljevalec uši: Na glavi tudi po petsto uši

uši Profimedias
Povprečno za poseg potrebuje uro in pol, zaračuna pa deset do štirideset evrov. Na poseg se je treba naročiti nekaj dni prej.

V Zagrebu dela edini hrvaški profesionalni iztrebljevalec naglavnih uši Goran Vlah, ki ima z začetkom šolskega leta polne roke dela. Svoje storitve uradno ponuja od leta 2014, v dveh letih pa je očistil lase približno 700 ljudem, večinoma otrokom. Za zdaj ne more odpreti svojega salona, ker ne obstajajo predpisi za tovrsten objekt.

Vlah svoje delo opravlja na domovih strank, s seboj pa prinese poseben stol ter nekaj pripomočkov, kot so glavnik, kis in regenerator za lase. Sam nosi zaščitne rokavice in pokrije svoje lase. Na glavi nosi tudi svetilko in očala s povečevalnim steklom, da bi lažje odstranil vse male zajedavce in njihove iztrebke.

"S kisom raztopim lepilo, s katerim se gnide držijo za vrh glave, regenerator upočasni plazenje uši, z glavnikom pa potem očistim vsak las," je Vlah svojo metodo pojasnil za hrvaški Telegram. Pojasnjuje, da uši sesajo kri in da je treba ugotoviti, kje se hranijo, večinoma na zatilju in za ušesi.

Tudi do petsto uši na eni glavi

Povprečno za poseg potrebuje uro in pol, zaračuna pa med 75 in 300 kun (med deset in 40 evrov), odvisno od dolžine las. Včasih najde tudi do 500 uši in gnid na eni sami otroški glavi. Največ dela oziroma kar sedem ur je imel pri deklici, ki je imela zelo dolge lase. Ker je nastopala v folklorni skupini, jih ni želela postriči.

Pravi, da sta za njegovo delo pomembna dober vid in potrpežljivost, a so starši večinoma leni, da bi sami očistili naglavne uši iz las svojih otrok in potem pokličejo njega.

Njegov poklic uradno ne obstaja

Vlah si želi odpreti poseben salon, a so mu v pristojnem mestnem uradu povedali, da v predpisih ni predvidenih pogojev za tovrsten poklic.

Kot je povedal v pogovoru za komercialno RTL televizijo, so se vsi zaposleni v nadstropju mestne uprave zbrali in smejali, ko je povedal, kaj želi, ko je zastavil konkretna vprašanja, kako naj odpre prostor za delo, pa so se vsi umaknili.

Zaenkrat je uspel registrirati samostojno obrt, a so ga vpisali pod "ostali", ker njegov poklic uradno ne obstaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.