Zdravje > Aktualno
162 ogledov

Kajenje na odru: Dramaturška nuja, ne le kaprica posameznikov

Kajenje na odru Profimedias
Igralci bodo na odru ponovno lahko kadili zeliščne cigarete

Poslanci so z 52 glasovi za in 18 proti podprli predlog dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s Sašo Tabakovicem (SMC) na čelu. Po dopolnitvi bo ponovno mogoče kajenje zeliščnih cigaret na gledaliških odrih.

Nuja in ne kaprica

Kot je dejal Tabaković ob predstavitvi zakona prejšnji teden, so predlog dopolnitve predlagali zato, ker je kajenje cigaretnih nadomestkov na gledaliških odrih dramaturška nuja, ne le kaprica posameznikov. Z novelo se samo ohranja stanje iz leta 2007. Nihče ne oporeka, da ima vsakdo pravico do zdravega življenjskega sloga, je dejal in dodal, da tudi nihče ne sili nastopajočih h kajenju cigaretnih nadomestkov na odru. Opozoril je, da bi lahko prav zaradi te omejitve nekatera gledališča že umaknila določene predstave iz repertoarjev, ponekod se je to že zgodilo.

Povozili stroko in vlado

Takšnemu predlogu so nasprotovale vlada, stroka in nevladne organizacije. Kot je tedaj dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik, na trgu obstajajo rekviziti, namenjeni delu v gledališču, s katerimi se lahko verodostojno prikazuje kajenje. Dejala je, da je kajenje zeliščnih cigaret ali izpostavljenost tem cigaretam dokazano enako škodljivo za zdravje. Poleg pravice do svobodnega umetniškega izražanja je v ustavi zagotovljena tudi pravica do zdravega življenjskega okolja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 22:00 30.maj 2017.

    OK, tobak - čeprav je zelenjava - ni OK. Ostale vrste zelenjave - travc - so pa OK. Razumi, kdor more. Torej: namišljene cigarete krnijo predstavo, namišljene živali, kulise, meči, noži, pitje nadomestkov namesto alkohola pa ne krnijo predstave.<br ...prikaži večVsemogočni poslanci in umetniki se spet ukvarjajo z nepomembnimi stvarmi