Zdravje > Otrok
27 ogledov

Kaznovanje lažnivih otrok je neučinkovito

Raziskavo so naredili s pomočjo prepovedane igračke in kamere, ki je posnela otroke, ko so odrasli zapustili prostor.

Kaznovanje otrok zaradi laži je neučinkovito, oziroma doseže obraten učinek, so ugotovili kanadski raziskovalci iz Univerze McGill. Zaradi strahu pred kaznijo bodo otroci namreč še pogosteje lagali, kazen jih nikakor ne bo spodbudila k pripovedovanju resnice.

Mlajši želijo ugajati staršem

V raziskavo, ki so jo objavili v reviji Journal of Experimental Child Psychology, so vključili 372 otrok starih od štiri do osem let. Vsem so dali navodila, da se ne smejo dotikati igračke, ki so jo pustili na mizi. Nato so zapustili prostor in otroke pustili same z igračo.

Kamera je zabeležila, da sta kar dve tretjini otrok brez slabe vesti posegli po igrači, ki jim je bila prepovedana. Od tega pa sta jih kar dve tretjini lagali o tem, da igračke niso vzeli. Znanstveniki so ugotovili, da so lagali pretežno tisti otroci, ki so se bali kazni. Mlajši otroci, ki so govorili resnico, so jo govorili zato, da bi ustregi staršem. Starejši resnicoljubni otroci pa zato, ker se jim je to zdela pravilna in poštena stvar. Znanstveniki so zaključili, da je pri otrocih treba vzbuditi občutek za poštenost in željo po tem, da delajo pravične stvari. Kazni pa pri tem nimajo vpliva oziroma še spodbudijo laganje. 

Komentarjev 1