Zdravje > Otrok
2386 ogledov

Kdaj morate z dojenčkom nujno k zdravniku

Dojenček
Pri večini okužb dihal gre le za nedolžen prehlad. Preverite, kdaj gre za težek potek bolezni, ko morate dojenčka nemudoma peljati na pregled.

"Okužbe dihal so pri dojenčkih zelo pogoste, zlasti od jeseni do pomladi," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Da bi preprčili okužbo, si pred dotikanjem dojenčka operemo roke, dojenčka ne poljubljajmo, če smo prehlajeni, poskrbimo, da v bližini dojenčka niso ljudje z okužbo dihal in z dojenčki ne hodimo na mesta, kjer je veliko ljudi.

"Bratec ali sestrica naj ne hodita v vrtec vsaj do prvega meseca dojenčkove starosti, poskrbimo, da je dojenček redno cepljen po priporočilih pediatra, družinski člani dojenčka se cepimo proti gripi, poskrbimo, da dojenček ni izpostavljen cigaretnemu dimu in če je mogoče, dojenčka dojimo," še svetujejo. 

Pojasnjujejo, da so povzročitelji okužb dihal najpogosteje različni virusi, pri dojenčkih predvsem respiratorni sincicijski virus: "Potek bolezni se lahko zaplete tudi z bakterijsko okužbo. Okužbe se zlahka prenašajo s telesnim stikom, kašljanjem, kihanjem, govorjenjem ali preko površin."

 

Kdaj gre za težji potek

Pri večini dojenčkov se po navedbah strokovnjakov z NIJZ pojavita povišana telesna temperatura in izcedek iz nosu, gre za navaden prehlad. Težji potek bolezni, ki lahko celo ogrozi življenje, se kaže kot:

  • vztrajanje vročine in kašlja, 
  • težko in hitro dihanje, 
  • piskanje pri dihanju, 
  • pomodrelost in 
  • daljši premori med dihanjem. 

V primeru težkega poteka gremo z dojenčkom takoj k zdravniku. Posebej ogroženi so nedonošenčki, otroci s kronično pljučno boleznijo in otroci s hujšo prirojeno srčno napako. 

Avto Znano, zvok katerega motorja pomirja dojenčke
 
Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:50 15.januar 2019.

    LOL... spet omenjajo cepljenje proti gripi. A fora, da ko se cepiš proti gripi, postaneš dovzeten za mnogo drugih respiratornih virusov, pa si potem naredil dojenčku še večjo štalo, kot bi jo, če se ne bi cepil proti gripi. Samo ...prikaži več tega vam proizvajalec, niti dohtar ne bodo povedali, čeprav so bile to ugotovitve med testiranjem gripnega cepiva pred izdajo na trg.