Zdravje > Otrok
13732 ogledov

Kričanje in prepovedi - kakšno starševstvo je to?

Dr. Shefali Tsabary Profimedia
Dr. Shefali, ki se je pred kratkim mudila v Ljubljani, se močno zavzema za novo obliko starševstva, ki temelji na zavestnosti in povezavi.

Dr. Shefali Tsabary avtorica treh knjižnih uspešnic in svetovno znana strokovnjakinja za vzgojo otrok ni nikoli skrivala svoje kritike tradicionalne vzgoje. "Vsi smo bili vzgojeni na enak tradicionalen način," je začela dr. Shefali, "saj je lažje nadzorovati nekoga s strahom, kot pa da ga res poslušamo in uslišimo. Cel svet deluje na takšen način in tudi naši starši so bili nezavestni starši."

Tradicionalna vzgoja

Verjetno bi lahko vsi spregovorili o času, ko smo bili kot otroci kaznovani ali pa nismo mogli uiti kričanju očeta ali matere. Ravno v tem vidi dr. Shefali težavo tradicionalnega starševstva: "To je običajen način vzgoje, tega ne bomo prikrili. Kričanje, zatiranje, kaznovanje, prepovedi, vseh teh stvari se poslužujemo, ker se naš ego trese," je razložila. Sama opozarja, da moramo v resnici kaznovati same sebe, saj se mi obnašamo nadzorovalno in ignorantsko do svojih otrok.

"Ko ima naš otrok izbruh jeze, se ustavite in se vprašajte, zakaj smo tako jezni nanj, zakaj bi ga v tem trenutku najraje kaznovali," je dejala dr. Shefali.

"Razlog za našo jezo tiči v tem, da gledamo, kako se z vsakim uporom in jokom uničujejo naše sanje o prihodnosti otroka. Kadarkoli otrok uniči delček naših sanj, želimo mi uničiti otroka."

Otrok mora biti otrok

Dr. Shefali je opozorila, da pogosto vzgajamo lastne otroke v že odrasle osebe. Pri tem običajno spregledamo in ignoriramo otrokove želje in lastnosti, ki so popolnoma normalne za njegova leta. "Otroštvo je zelo kratko, traja morda sedem ali osem let, 10, če imate srečo," je povedala Shefali.

"Bolj kot oropate svojega otroka njegovega otroštva, bolj je opazna vaša negotovost. Otrok mora biti otrok. Otrok mora biti umazan, nesramen, povprečen, neverjeten, nespoštljiv. Zapomnite si, da otroci niso naše lutke."

Napake naših staršev

Dr. Shefali Tsabary | Avtor: Profimedia Profimedia
Prvi korak v drugačni vzgoji otrok je, da si priznate, kaj so vaši starši delali narobe, in kaj lahko vi počnete bolje. "Pogosto me vprašajo, kako ne ponavljati napak naših staršev," je začela dr. Shefali, "povem vam, da jih boste zagotovo ponavljali. Pomembno je, da jih ne ponavljate še naprej." Sodeč po njenih besedah, smo vsi lutke našega otroštva, vendar je od nas odvisno, če bomo še naprej ostajali ta lutka. "Ko vidite, da se vzorec ponavlja, se zavestno odločite, da ga prekinite. Ne uporabljajte svoje travme kot nekaj dobrega, kot nekaj, zaradi česar ste postali močnejša oseba. Prav tako morate priznati svojo bolečino, saj brez tega ne boste mogli iti naprej."

Družbena pričakovanja

Čeprav sami ne vplivamo na otroka in njegove ambicije, vseeno družba to še vedno počne. Zelo težko se je boriti proti družbenim pričakovanjem, saj jih pogosto tudi starši sami prenašajo na otroka. Če se želimo izviti iz primeža toksičnosti in disfunkcije, moramo zavestno zavrniti pričakovanja družbe. "Stopiti morate stran od laži, ki vam jih družba veleva. Pred tem morate zaščititi tudi svoje otroke in jim pustiti svojo pot. Pogumni starši vedno bolj osvobajajo svoje otroke," je zaključila.

Komentarjev 7
  • Avatar karjola
    karjola 09:35 09.oktober 2022.

    Brez zamere gospa, nimate pojma o vzgoji. Jaz sem rodila dve hčeri in sina in sem jih vse tri spravila v šolo in službo. Otrok mora dobiti sem pa tja s šibo da ve točno kje je meja staršev. Morda ...prikaži več zgleda zgrešeno ampak malo trši prijemi so tisti ki naredijo otroka močnejšega. S tem ne mislim- pretepati otroka - bog ne daj.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 06:33 09.oktober 2022.

    Baba nima pojma, ker verjetno še nima svojih otrok?

  • badadubada 21:21 08.oktober 2022.

    Eno hčerko ima - Indijka, ki je prišla v ZDA študirati in tam ostala in nam zdaj širi njihove "vrednote". Zamislite si da je še šibo v tekstu omenila... To bi bilo preveč grozljivo,