Zdravje > Otrok
4350 ogledov

Krvni test: Pomemben izum, ki bo rešil veliko težavo

nosečnica trebušček nosečnost Shutterstock
Prvi in pomemben znanstveni napredek v daljšem časovnem obdobju.

Nosečnicam bo zelo kmalu na razpolago posebni krvni test,  s katerim bodo lahko izvedele, kakšno je njihovo tveganje za prezgodnji porod. Test je v 80 odstotkih zanesljiv, sporočajo. 

Gre za izum ameriških in danskih znanstvenikov, o krvnem testu pa so povedali, da deluje tako, da v krvi zaznava molekule, imenovane mikroRNA, ki so v krvnih celicah v posteljici. Ta je ključna za preživetje, rast in razvoj plodu med nosečnostjo.

"Z odkritjem bi odpravili zelo pomembno težavo, čeprav je to le začetek zgodbe. Naše delo moramo namreč še potrditi z obširnimi kliničnimi preizkusi," je za Reuters povedal avtor Stephen R. Quake z Univerze Stanford v Kaliforniji.

Stephen Quake, profesor uporabne fizike na Stanfordu je sicer vodja skupine, ki je v letu 2008 ustvarila krvni test za Downov sindrom in ga vsako leto učinkovito uporablja več kot tri milijone nosečnic.

Na svetu se prezgodaj rodi na milijone otrok, kar je vodilni vzrok smrti novorojenčka in tudi poznejših zdravstvenih težav, navajajo raziskovalci. Quakeova ekipa je pred tem že dokazala plavajoče molekule RNK  v materini krvi, ki jih je mogoče povezati z resnimi porodnimi zapleti, in jih je mogoče v krvi odkriti več mesecev pred pojavom simptomov. 

Raziskovalci verjamejo, da lahko s podobni krvnimi testi krvi razvijejo še sistem za spremljanje fetusov s prirojenimi napakami, ki bi jih bilo mogoče zdraviti še pred rojstvom.

Velik znanstveni dosežek

Pred masovno porizvodnjo in uporabo testa, so sicer nujne dodatne raziskave, kljub temu pa strokovnjaki trdijo, da so odkrili  "velik potencial," za zmanjšanje števila zapletov in smrti ob rojstvu.

"Več let sem se trudil razumeti razloge za prezgodnji porod," je pojasnil Mads Melbye, izredni profesor na univerzi Stanford in direktor Inštituta Stetuns Serum v Københavnu, ki je dodal, da gre prvi prvii in pomemben tovrstni znanstveni napredek v daljšem časovnem obdobju.

Pri razvoju novega testa so znanstveniki uporabili krvne vzorce 39 danskih nosečnic, pri katerih so poskušali ugotoviti, kateri geni zanesljivo kažejo na gestacijsko starost ploda in tveganje na prezgodnji porod.

Prepričani so, da bo test po opravljenih dodatnih raziskavah zelo enostaven za uporabo in kar je še posebej pomembno, poceni, kar pomeni uporabo v nerazvitih regijah sveta. 

Prezgodnji porod je namreč v teh delih sveta še vedno glavni vzrok za obolevnost in celo smrt novorojenčkov. Ne samo, da je tak porod velik psihični pritisk za nosečnico, tudi visoki stroški zdravljenja predstavljajo veliko breme.

Če se porod začne pred 37. tednom nosečnosti, je prezgodnji

Vzroki in dejavniki tveganja:

  • Ženske, ki imajo prezgodnji porod v družini,
  • nosečnica, ki že imele spontani splav,
  • okužena plodovnica ali težave s posteljico,
  • druge bolezni nosečnice,
  • konizacija,
  • sladkorna bolezen,
  • povišan krvni tlak,
  • aktuno vnetje ledvic,
  • polihidramnion.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.