Zdravje > Otrok
42657 ogledov

"Leto in pol stari deklici smo izpulili vse zobe"

karies otrok karies otrok
Slovenski stomatologi se srečujejo z otroki, ki jim je treba izpuliti tudi po dvajset zob."Slovenija je država, kjer imamo zobozdravniki zelo malo besede," opozori zdravnica z ljubljanske stomatološke klinike.

Pomislimo na bolečine, ki jih zaradi gnilih zob trpijo že dveletni otroci. Številke se samo še povečujejo, čeprav se da takšne primere že enostavno preprečiti, opozarja Tanja Tomaževič s Stomatološke klinike UKC Ljubljana: "Dobimo otroka, ki je star dobro leto, ali v tretjem letu starosti. Ker vemo, da ni sposoben sodelovati z nami, da ne razume, da mu je treba popraviti zobek, ga bi bilo treba prijeti in narediti na silo, kar si ne želimo, sploh, če je treba popraviti več zob. Zato že tako majhni potrebujejo poseg in to pri splošni anesteziji," opozarja strokovnjakinja s področje preventive, ki dodaja. "Zjutraj in zvečer bi morala mati in oče otroku enostavno umiti zobe, odstraniti zobne obloge in paziti na hrano. To je tisto, kar nas najbolj boli ob gledanju otrok, ki že tako zgodaj prihajajo na stomatološko kliniko."

"Imeli smo leto in pol staro deklico, ki smo ji izpulili vse zobe, ki jih je lahko imela takrat v ustih."

To so zelo majhni otroci in število se samo še povečuje, doda specialistka za otroško in preventivno zobozdravstvo. Kljub dobri preventivi namreč obstaja rizična skupina otrok, ki jim "uidejo" To so otroci, katerih mame se na primer ne udeležujejo šol za starše, kamor so vabljene kot nosečnica in kjer bi dobile prve informacije o razvoju in negi zob. "Otroka ne peljejo k zobozdravniku preden ima težavo, ampak ko jo že ima," opozori Tomaževičeva. 

ortodont Slovenija Zdravje Brez ortodonta čez noč ostalo več okoli 700 otrok, ministrstvo pa menca

Ves čas pijejo in jedo

 | Avtor: V. L. V. L.
Zobozdravnica opozarja na povečan vnos hranil, oziroma na preveliko frekvenco vnosa, kar pomani, da imajo nekateri ves čas nekaj v ustih. "Če pa dodaš pol ure po obroku še košček kruha, pa čez pol ure še bobi palčko, potem pa popije še sok, je ta otrok bombardiran s kislinami v ustih. In kaj drugega, kot da to propade, se ne bo zgodilo," pomembnost pravilnega prehranjevanja za zdrave zobke pojasni strokovnjakinja. Zato naj otroci jedo samo petkrat dnevno in vmes pijejo vodo brez okusa oziroma nesladkan čaj.

"Če štiriletnik še ne zna napisati besed, si tudi zob ne more umiti sam.  Zobki so različnih oblik in ploskev, kar je delo za mamo, očeta ..."

Zdravnica še opozori na stekleničke, s katerimi malčki konstantno zalivajo zobe s ponavadi sladkanimi pijačami. "Tudi nenehno pitje iz stekleničke pa čeprav je v njen navadna voda, prinaša težave zaradi nepravilnega razvoja čeljusti,"  je dodala

Presejalni sistem za zgodnje odkrivanje kariesa 

karies otrok | Avtor: Profimedia karies otrok Profimedia
Zobozdravniki zdaj želijo, da bi v Sloveniji prenovili sistem preventive. "Sicer danes pregledujemo otroke, do leta 2005 je celo obstajal sistem, kjer se je beležilo število karioznih zob. Vendar je ob tem karies že prisoten. Želimo si sistema, kjer zobozdravnik opozori, da ima otroka z začetno kariozno lezijo oziroma beli madež na zobku. To pomeni, da je rizičen in bo nastala luknjica. Ta madež lahko ustavimo oziroma ga premažemo z določenimi sredstvi, ob tem starše opozorimo, jih naučimo nege in tako preprečimo nadaljnji razvoj."

Država, v kateri ima zobozdravnik malo besede

Poleg osvežitve preventivnih programov pa ne le zaradi otrok, ki uživajo vse več sladkorja, temveč tudi zaradi starajočega se prebivalstva je zdravnica opozorila še na spletne teorije zarote o zobnih pastah s fluoridi. 

“Mi smo posebna država, v kateri ima zobozdravnik tako malo besede, da greš raje na internet in prebereš "to je strup" čeprav za to ni nobenih dokazov. To je ta borba, ki jo bijemo z nečim, kar nima nobene utemeljitve," je dodala 

Komentarjev 3
  • mima-šiš 06:46 09.december 2018.

    Ko že zobozdravniki omenjajo otroke - imam na njih t.i. MESARJE - in s tem ne mislim otrok - zelo slabe spomine iz otroštva in govorim o koncu 80ih in začetku 90ih let. Ko so ti mesarji ustvarjali življenske traume ...prikaži več s tem ko so šparali na sredstvih proti bolečini. SPomnim se ko mi je mesarka verjetno nekje leta 90 delala kot otroku kanal. Brez vsakršnega protibolečinskega sredstva mi je not zabila nek beton katerega mi še danes na kliniki ne znajo odstranit. Mesarji. Fuj. Sram vas blo.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:37 24.november 2018.

    Otroci sploh ne vejo kaj pomeni ketoza. Tut 5x na dan je prevečkrat. Pa poglejmo - nekje eno uro po obroku se začne šele sklenina remineralizirat, za kar potrebuje kakšno uro do dve, odvisno kaj smo jedli. Torej, če hočemo ...prikaži več jesti 5x na dan, pomeni da za zdravje zob smemo jesti le 1x na 2 uri. Oziorma za zdravje želodca le 1x na 2,5 ure. Če jemo 5x na dan je to 12 ur prehranjevanja. Ketoza, ki je pomembna za zdravje možganov in drugih organov pa se prične, ko imamo prazen želodec 14 ur in več.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:06 24.november 2018.

    fluorid je zdravilen, živo srebro je dobro za prebavo, aluminij krepi možganske funkcije, kemoterapija zdravi raka in tako naprej do tokija.