Zdravje > Otrok
1084 ogledov

Mali onkološki bolniki nujno potrebujejo maske

Profimedia
Mali onkološki bolniki nujno potrebujejo zaščitne maske.

Pred dnevi se je na Facebooku pojavil poziv zakrbljenih staršev malih onkoloških bolnikov, ti prosijo k zbiranju zaščitnih mask in razkružil, ki jih je trenutno težko kupiti, čeprav ti otroci to nujno potrebujejo, saj imajo zaradi kemoterapij porušen imunski sistem.

Akcija zbiranja zaščitnih mask in razkužil za otroke obolelih za rakom je dosegla lepo število ljudi in ima dober odziv, saj se je pojavilo nekaj dobrih ljudi, ki so darovali po najboljših močeh. "Hvala jim v imenu malih borcev ter hvala vnaprej tudi tistim, ki se bodo še opogumili," je za tem sporočil Matija, oče male deklice z rakom, ki je opozoril, da akcije še ni konec. 

Na klic so se odzvali tudi pri Društvu Viljem Julijan, kjer so med drugim kontaktirali tudi enega glavnih proizvajalcev otroških zaščitnih mask v ZDA, da bi lahko maske tam naročili. "Prav tako iščemo druge možnosti, da bi maske našli v tujini, čeprav starši poročajo, da naj bi te maske pošle po celotni Evropi. Prav tako pa smo že danes pisali na Vlado RS, da te maske (če jih imajo) priskrbijo iz blagovnih rezerv, prav tako pa smo pisali na Ministrstvo za zdravje. Situacija je namreč pokazala, da v Sloveniji očitno nimamo vzpostavljenega načrta oziroma sistema, ki bi prepoznaval vso problematiko, ki nastane ob takšni izredni zdravstveni situaciji, kot je trenutna situacija zaradi strahu pred koronavirusom. Menimo, da je nedopustno, da smo se znašli v situaciji, ko otroci, ki so hudo bolni, ne morejo dobiti zaščite, ki jo nujno potrebujejo," je zapisal predsednik društva Nejc Jelen. 

 

Maske morajo menjati večkrat na dan

Matija Gradišar, pobudnik akcije je medtem sporočil, ta trenutno maske nujno potrebujeta vsaj dva mala borca. Eden se zdravi v Italiji, drugi bo šel čez dva tedna na zdravljenje v Pariz. Ti otroci morajo zaščitne maske menjati večkrat na dan, zato je potrebno večje število teh mask. Drugače pa te maske potrebujejo vsi otroci, ki se v Sloveniji trenutno zdravijo za rakom. Po informacijah staršev pa je v bolnišnicah pomanjkanje teh mask.

Iz UKC Ljubljana so po navedbah 24ur. com pojasnili, da je otrok, ki je bil v teh dneh napoten na obsevanje v italijanski Trento, dobil ustrezna navodila (naj se ne ustavljajo po poti) in zaščitne maske za na pot.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.