Zdravje > Otrok
14741 ogledov

Med sankanjem umrla osemletnica

sani, sanke, otroške sani, sankanje Profimedias Fotografija je simbolična.
V Italiji je prišlo v petek do tragične nesreče s sankami, v kateri je umrla osemletna deklica.

Sankala se je skupaj z mamo na sankališču Renon. Do nesreče je prišlo, ker je mati izgubila nadzor nad sankami in sta se zaleteli v drevo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V nesreči je hude poškodbe utrpela tudi mati, ki so jo s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Bolzanu.

Starši, bodite previdni   

“Prve sanke, ki jih otrok dobi, niso namenjene dirjanju in rekordnim športnim dosežkom, ampak pogosteje služijo kot prevozno sredstvo za malega lastnika,” opozarjajo slovenski policisti.

Svetujejo, da pri nakupovanju sank izberite močnejše in bolj vzdržljive, da bodo zdržale več potnikov. Med spustom po bregu bo namreč z otrokom gotovo tudi eden od staršev.

Otrok ne puščajte samih

Obenem opozarjajo, da otroka s sanmi nikoli ne pustite samega, saj lahko kaj hitro zaide na smučarsko progo, kjer sankanje ni dovoljeno.

Za otroka, ki nima klasičnih sani, ampak plastičen UFO krožnik, lopato in podobne rekvizite, izbirajte za spuste brežine s čim manj neravninami. Odskoki pri sankanju s takimi, težje vodljivimi pripomočki po neravnem terenu lahko poškodujejo hrbtenico! Slovenska policija

“Sani ne smejo imeti nikjer ostrih robov, vrvica mora biti tako močna, da vzdrži transport potnika na saneh,” pravijo.

Sani naj imajo ročaje ali leseno naslonjalo, na katere se lahko otrok opre ali nasloni, da ne zdrsne nazaj. Otrokove noge in stopala lahko varno namestite na sanke. Slovenska policija

“Če je le mogoče, izberite lesene sani. Če se odločite za plastične, pa naj bodo te iz kakovostnega materiala, ki vzdržijo nizke temperature, tako da se ob prvih neravninah zaradi krhkosti ne razletijo,” še dodajajo.

Opozarjajo, da so posebno nevarna prevozna sredstva na snežni strmini avtomobilske gume, gumijasti čolni, plastične vrečke, plastične lopate: “Skratka vse tisto, česar ni mogoče zadovoljivo krmiliti. Klasične sani so vsaj delno vodljive, zaradi sedečega položaja pa je možno tudi z nogami tudi zavirati.”

Zakon o varnosti na smučiščih sicer določa, da mora smučar do 14. leta starosti uporabljati zaščitno smučarsko čelado. 

Komentarjev 3
  • Avatar Ancrilinna
    Ancrilinna 22:05 05.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top