Zdravje > Otrok
913 ogledov

Najnovejša raziskava: Kritični prvi meseci nosečnosti

Onesnažen zrak Profimedias
Nosečnice, spremljajte obvestila in napovedi o kakovosti zraka!

Kronična izpostavljenost kontaminiranemu zraku za deset odstotkov poveča tveganje za splav, je pokazala študija objavljena v znanstveni reviji "Fertility and Sterility"

Raziskovalci so med letoma 2015 in 2009 sledili 500 parom v Michiganu in Teksasu. Pri parih, ki so se trudili za spočetje otroka, so   preiskovalci najprej ocenili njihovo izpostavljenost ozonu v kraju bivanja.

Od 343 žensk, ki jim je uspelo zanositi, jih je 97 (28 odstotkov) doživelo zgodnjo izgubo nosečnosti - vse pred 18. tedni. Za pare izpostavljene večji koncetraciji ozona se je pokazala 12 odstotkov večje tveganje za splav, pri parih izpostavljenim majhnim trdnim delcem je bilo to tveganje 13 odstotno.

Težave z dihanjem Zdravje Prašni delci v zraku: To naredijo v našem telesu

Raziskovalci, ki natančnega vzrok ne vedo, predvidevajo, da oksidativni stres in vnetje - vse to povzočijo delci ki vstopajo v telo prek dihal - vplivata na implantacijo oplojene jajčne celice. Vnetja lahko povzročajo težave pri razvoju posteljice ali škodijo razvoju ploda, dodajajo. 

Kadar s svojim življenjskim slogom povzročimo, da se nam v organizmu kopičijo škodljive kisikove spojine in hkrati telesu ne zagotovimo zaščite proti tem spojinam, je telo podvrženo oksidativnemu stresu.

Ugotovitve kažejo, da bi morale nosečnice v času opozoril o slabem zraku še kako razmisliti o izogibanju dejavnostim na prostem, raziskovalci pa ob tem dodajajo, da bo treba opraviti še več raziskav. 

Začnite spremljati obvestila in napovedi

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v teh dneh že opozarja na morebitno povišanje ravni delcev v zraku, saj se pojavlja predvsem pozimi, "ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji".

Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka, so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Zato je še kako pomembno, da spremljamo obvestila in napovedi ARSO (Agencija RS za okolje) o kakovosti zraka in upoštevajmo Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka, dodajajo. 

Navodila NIJZ:

  • Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod;
  • Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč;
  • Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre;
  • Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico);
  • Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične  napore  zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice