Zdravje > Otrok
208 ogledov

Največ utopitev otrok je v bazenih

Otrok v bazenu Shutterstock
Če pride do utopitve, nemudoma pokličite 112. Utopljenca, ki je nezavesten in ne diha, je potrebno oživljati.

Prav v poletnem času, ko smo z najmlajšimi na bazenu, ob rekah, jezerih in morju, je več nevarnosti za utopitev otroka. Ta se lahko zgodi nenadoma, zato otrok ne sme biti ob vodi sam ali brez nadzora odrasle ter odgvorne osebe, opozarja zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana Emina Hajdinjak.

Po podatkih Nacionalnega institute za javno zdravje v Sloveniji zaradi utopitve letno umre en otrok mlajši od šestih let, štirje letno pa so hospitalizirani (povprečje od leta 2005 do leta 2010). Največ utopitev se je zgodilo v bazenu, sledijo utopitve v naravi in utopitve v kadi.

Usodnih že nekaj centimetrov 

Za malčke so lahko zelo nevarna tudi večja vedra ali večje posode, kjer je le nekaj centimetrov vode. To je dovolj, da se zgodi nesreča, se otrok prevrne v posodo in se iz nje ne more rešiti. Nedavno smo pisali o smrti malčice, ki se je v sosednji Italiji utopila v nekaj centimetrih vode. Od večerje je stekla ven in želela iz vedra vzeti svoje igrače. Deklica se je prevrnila v vedro, na veliko nesrečo pa se je v vedru nabralo nekaj deževnice, ki je bila za malčico usodna. “Otrok naj ne puščajo samih v bližini vode, tudi če je le ta nizka in deluje nenevarna,” pravi zdravnica. 

Če pride do utopitve, nemudoma pokličite 112. “Utopljenca, ki je nezavesten in ne diha, je potrebno oživljati. Sprva mu damo pet vpihov (umetno dihanje), nato pričnemo s stisi prsnega koša in umetnim dihanjem v razmerju 30:2,” pojasnjuje Emina Hajdinjak. Če je utopljenec še v vodi, mu izurjeni reševalci že pred transportom iz vode dajo nemudoma prvih pet rešilnih vpihov. 

Ko vidimo nekoga, ki se utaplja

“Če vidimo, da se v vodi nekdo utaplja, mu je najbolje omagati z rešilnim obročem, kakšno daljšo palico, ki se je lahko oprime, ali metom vrvi ter ga nato izvlečemo iz vode,” svetuje Hajdinjakova.  Zaradi naše varnosti je namreč bolje, da kot laiki ne vstopamo v vodo, ko poskušamo pomagati utapljajočemu.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.