Zdravje > Otrok
12092 ogledov

Napaka zdravnikov UKC Ljubljana: Huda poškodba možganov 20-mesečne deklice

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
Vzrok za zaplet je bilo nestrokovno ravnanje zdravnikov, ki niso preverjali prehodnosti vstavljenega drena ne pred izvajanjem bronhoskopije in ne med njo, zaradi česar je nastal pnevmotoraks, ki je bil ključni vzrok za zastoj srca.

Sodišče je zdaj že odrasli ženski, ki je kot 20-mesečna deklica zaradi nestrokovnega ravnanja medicinskega osebja UKC Ljubljana dobila hude poškodbe možganov, pravnomočno dosodilo 220.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in 45.000 evrov za izgubo pri zaslužku, UKC pa ji mora plačevati tudi mesečno rento, poročata Delo in Slovenske novice.

Bila je normalno razvit otrok, ko jo je mati, ki se je s hčerjo v Slovenijo zatekla pred vojno v BiH, januarja 1992 pripeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi aspiracije tujka (tablete železa proti slabokrvnosti). Ta ji je zašel v bronhij, zato so opravili več bronhoskopij. Pri tretji se je zapletlo zaradi pnevmotoraksa oz. vdora zraka v obpljučni prostor, ki mu je sledil zastoj srca in dihanja, danes poročata časnika.

Vzrok za zaplet je bilo nestrokovno ravnanje zdravnikov, ki niso preverjali prehodnosti vstavljenega drena ne pred izvajanjem bronhoskopije in ne med njo, zaradi česar je nastal pnevmotoraks, ki je bil ključni vzrok za zastoj srca. Zdravstveno osebje bi moralo že takoj po zapletu z zastojem srca oz. na začetku reanimacije posumiti na pnevmotoraks, ki je pogosta komplikacija pri bronhoskopiji, in na zamašen dren. A tega ni storilo.

Po tretji bronhoskopiji so deklico 10. marca 1992 operirali zaradi odstranitve tujka, tudi po tem so opravili večkratne posege in bronhoskopije, a se njeno zdravstveno stanje, razen da so izzvenele težave z dihanjem, ni bistveno popravilo. Zdaj odrasla ženska ima zelo težke posledice in ni zmožna sama skrbeti zase in se preživljati.

otrok operacija bolnišnica operacijska miza | Avtor: Profimedia Profimedia

V UKC so zatrjevali, da je šlo za redek zaplet, ki ga ni mogoče preprečiti. Trdili so tudi, da je bil poseg opravljen v skladu s pravili stroke. A je sodišče, ki se je oprlo na izvedenska mnenja, jasno izpostavilo, da je huda invalidnost dekleta - cerebralna paraliza, motnja vida in govora ter huda upočasnitev umskega razvoja - posledica pomanjkanja kisika in krvi v možganih zaradi zastoja srca in zapoznelega reagiranja zdravnikov, navajata časnika.

Po pravnomočni sodbi sta morala UKC in zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) oškodovanki za nepremoženjsko škodo plačati skupaj 220.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi - solidarno 56.712 evrov, UKC pa še 163.287 evrov. Njeni materi je sodišče prisodilo 12.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo zaradi invalidnosti hčere - UKC in ZZZS je naložilo plačilo skupaj 3306, UKC pa še 8693 evrov. UKC je dolžan oškodovanki vrniti tudi 3700 evrov pravdnih stroškov.

V posebnem postopku je sodišče odločilo še o odškodnini za povrnitev izgube pri zaslužku in ji dosodilo 45.000 evrov, kar je odškodnina za zaslužek, ki bi ga lahko imela od dopolnjenega 18. leta v 2008, ko bi lahko začela delati po končanem šolanju, do vložitve tožbe decembra 2012, kar je po mnenju sodišča primerna odškodnina za izgubo pri zaslužku glede na mesečno plačo v Sloveniji.

Od vložitve tožbe pa ji mora klinični center plačevati mesečno rento v višini 986 evrov. Zahtevek zoper ZZZS za izgubo pri zaslužku je dekletova mati umaknila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 14:58 18.december 2018.

    Fak,samo da nihče od mojih ne zboli.Po domače-najebali smo.

  • jakec1575 12:53 18.december 2018.

    pravilno. Večkrat, ko bodo napake placane, boljsi bodo postopki. ampak pol ne dvigovat prispeve stopnje, da bo za place. Pol naj bo masa plac manjsa. aloga vodstev je, da brezkompromisno vpeljejo preverjene postopke. če kdo noce, naj se mu vrne ...prikaži več delovno knjizico. ne da se nikomur nic ne zgodi in postopki ostajajo isti.

  • Lilian_Marquet 12:14 18.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna preprosto tipkanje in dostop do interneta ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> http://www.Internet43.Com