Zdravje > Otrok
3973 ogledov

Naša strokovnjakinja odgovarja: Kdaj je šum na srcu nevaren?

Profimedia
Mnogo staršev se prestraši, ko jim pediater napiše napotnico za otroškega kardiologa.

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pojasnjujejo, da je šum na srcu lahko nedolžen ali pa znak hude ali manj hude okvare srca. Zato ga je treba razjasniti z običajno z ultrazvočno preiskavo srca.

Šum na srcu nastane zaradi vrtinčenja krvi, dodajajo. "Kri se vrtinči oziroma se hitrost toka krvi poveča zaradi zožitev na zaklopkah, na različnih defektih v srcu, t.i. luknjice v srcu in na nenormalnih povezavah velikih žil, ki izhajajo iz srca. Šum na srcu pa nastane tudi zaradi povečanega pretoka skozi ustja zaklopk, npr. pri anemiji, povečanem delovanju ščitnice in pri povečani telesni temperaturi, " pravi Mirta Koželj, Služba za kardiologijo, Pediatrična klinika in dodaja, da se pojavi šum na srcu, za katerega se ne ve kje nastaja. "Ko izključimo vse zgoraj omenjene vzroke, govorimo o nedolžnem srčnem šumu. Ta seveda ne zahteva nobene nadaljnje obravnave,"  pojasnjuje kardiologinja. 

Vsak šum na srcu je treba opredeliti

Vsak šum na srcu je torej treba opredeliti. Natančno ga opredelijojo le z ultrazvokom srca (ehokardiografija). " Z metodo si prikažemo strukture v srcu, opredelimo funkcijo srca, merimo hitrosti toka krvi v srcu in v velikih žilah. Na osnovi teh meritev sklepamo na vzrok šuma. Ukrepamo glede na ugotovljeno osnovno bolezen na srcu, katere znak je šum na srcu,"  je povedala strokovnjakinja na UKC Ljubljana. 

Mnogo staršev se prestraši, ko jim pediater napiše napotnico za otroškega kardiologa. Da ima otrok šum na srčku, se namreč najpogosteje ugotovi na sistematičnem pregledu. "Če pediater otroka s šumom na srcu napoti k pediatričnemu kardiologu, bo ta otroka natančno pregledal, posnel EKG in po vsej verjetnosti opravil ultrazvok srca, ki bo razjasnil naravo šuma. Nadaljnji ukrepi so odvisni od ugotovljene diagnoze. Navodila bo podal pediatrični kardiolog," dodaja Koželjeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.