Zdravje > Otrok
2899 ogledov

Našim otrokom grozita dve epidemiji

spanje otroka
Starši, premislite še enkrat in končno določite mejo ...

Vedno več otrok trpi zaradi motenj spanja, kar posledično vodi tudi v debelost, ugotavljajo strokovnjaki, ki težavo pripisujejo uporabi socialnih omrežij in digitalnih naprav tik pred spanjem.

Epidemiji: Motnje spanja in debelost

Prekomerna uporaba Instagrama, Snapchata in Facebooka je po mnenju britanskih strokovnjakov povezana z razvojem nekaterih duševnih motenj, kot sta depresija in debelost, piše britanski The Guardian, ki povzema podatke o znatnem povečanju hospitalizacij zaradi motenj spanja med otroci, mlajšimi od 16 let v Veliki Britaniji. 

Strokovnjaki opozarjajo, da socialnih omrežij  zaradi tega ne smemo demonizirati, po njihovem so pomembni starši, ki ne znajo postaviti meje. "Vsi vemo, da lahko modra svetloba z zaslona pametnega telefona moti spanec, menim, da je ob številnih opozorilih, za neprespanost otroka odgovoren starš,"  je povedala strokovnjakinja za tako imenovani "digitalni detox", Tanya Goodin.

Poleg uporabe telefona in računalnika, strokovnjaki opozarjajo na sladkarije in energetske pijače, na vse te slabe razvade sodobnih otrok tik pred spanjem, kar povzroča pravo epidemijo debelosti in duševnih motenj. "Vedno smo verjeli, da je pomanjkanje spanja posledica debelosti, vendar je vedno več dokazov, da pomankanje spanja prispeva h kopičenju teže. Otrokovo telo se ob pomanjkanju spanja odziva s hormonskim neravnovesjem, kar vpliva na apetit in lakoto. Torej, če so zelo utrujeni in prikrajšani spanca, hrepenijo po hitri hrani," je za The Guardian pojasnil strokovnjak za medicino spanja v londonski otroški bolnišnici Evelina, Michael Farquha.

Premislite še enkrat in določite mejo

Otroku je treba določiti meje in ga spremljati pri uporabi internetnih vsebin. Omejitve in pravila so zelo pomembna, saj se bo na tak način naš otrok naučil tudi samokontrole. Pomembna naloga starševstva je spodbujanje zdravih navad in zagotavljanje pozitivnih modelov družinskega življenja. Pri otrocih, vajenih družine, ki gre skupaj na izlet in se veliko giblje v naravi, je manjša verjetnost, da bodo razvili odvisnost od socialnih medijev, so še opozorili strokovnjaki. 

Anksioznost pri otroku

"Otroci že od zgodnjega otroštva potrebujejo rutino pri mnogih stvareh in tudi postopno zmanjšanje aktivnosti proti koncu dneva. Slednja naj vključuje tudi uporabo pametnega telefona, še posebej tik pred spanjem," dodaja britanski strokovnjak, ki starše opozori na anksioznost, na strahove in občutke tesnobe.

Tudi v Sloveniji

Da je teh motenj vedno več, sicer opažajo tudi v Sloveniji. Na našem inštitutu za javno zdravje so nedavno opozorili na pojav anksioznih motenj pri otrocih in mladostnikih. Po podatkih raziskave iz leta 2014, ki je zajela slovenske 11-, 13- in 15-letnike, je o subjektivnih občutjih depresivnosti (ne pomenijo nujno diagnoze klinične depresije) poročala dobra petina sodelujočih. Istega leta je okoli 5,6 odstoka 15- do 19-letnikov poročalo o anskioznosti v zadnjem letu in 7,7 odstotka o depresiji. "Zaradi sodobnega tempa življenja imajo starši manj časa za pogovore z otroki, otroci imajo manj stika z naravo, manj so fizično aktivni, prav tako na napete odnose v družini vplivata socialna stiska, brezposelnost staršev," so zapisali naši strokovnjaki. 

Miran Možina Miran Možina Zdravje Miran Možina: Normalni mladostnik je nenormalen: psihoterapevt kot hudičev odvetnik Zdravje Tudi jok pred odhodom v šolo ...

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.