Zdravje > Otrok
14752 ogledov

"Ko si hčerki zaželita kosmiče, jima jih enostavno ne moremo kupiti!"

Depresija
Oba sta redno zaposlena in odgovorna starša. Kmalu bodo ostali brez strehe nad glavo, nimajo niti za hrano.

“Štiričlanska družina z dvema deklicama, ki obiskujeta vrtec. Oba starša sta zaposlena in prejemata nizki plači. Z njima sploh ne zmoreta osnovnega kritja položnic, s tem pa tudi preživetja ne,” so družino opisali pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

“Sta v podnajemu, stanovanje sta redno plačevala, ker sta želela otrokom zagotoviti varno streho nad glavo. Lastnica pa ga prodaja, zato ju ta hip dobesedno meče iz stanovanja,” opisujejo in dodajajo, da ne zmorejo najeti drugega, saj nimajo sredstev za dvojno najemnino in varščino.

“Starša sta v veliki stiski - dobesedno obupujeta, saj nimata nikogar, ki bi jima lahko pomagal,” so zaključili.

Z zamikom otroški dodatek, z zamikom položnice

Ko smo poklicali družino, so nam le potrdili že slišano. “Oba sva zaposlena z minimalno plačo. Delava izmensko delo zaradi otrok. Vsak dan vstanemo, oblečeva otroke in gremo do avtobusne postaje, tam počakamo avtobus, da jih lahko odpeljeva v vrtec. Potem pridem domov in pospravim, operem, zlikam, skuham kosilo ... Nato grem v službo. Po službi grem po otroke, spet na avtobus in domov. Se igramo, rišemo, berem pravljico ... Skopam ju in oblečem v pižamo, pripravim večerjo, nato jih dam spati ...” je svoj dan opisala mati. Njuni hčerkici imata tri in štiri leta.

Zdaj živijo v stanovanju, ki je veliko 40 kvadratnih metrov. Nad njim se kljub majhnosti ne pritožujeta, a morata ven, saj lastnica prodaja stanovanje. “Ker nam je v mesecu avgustu potekla pogodba za otroški dodatek, sva oddala prošnjo za subvencijo vrtca in otroškega dodatka, a je še vedno nisva dobila, ker je na centru za socialno delo gneča. Povedali so nam, da ga bomo dobili naslednji mesec,” pravi mati.

“Delamo vsak mesec, da poplačamo najemnino in stroške za hrano, oblačila. Na koncu meseca pa ne ostane nič od plače. Ta mesec nisva dobila otroškega dodatka, nisva zmogla plačati vrtca, dodatnega zdrastvenega zavarovanja, ni nam ostalo niti za hrano,” se je zlomila mati, ki jo najbolj skrbi iskanje novega stanovanja. 

Privoščijo si le najnujnejše

Ker na Zvezi prijateljev mladine dobro poznajo njihovo situacijo, so zanje odprli poseben račun, kjer se jim lahko pomaga. Denar potrebujejo za hrano, za plačilo položnic in za varščino, da se lahko preselijo.

“Najbolj veseli bomo, če dobimo za hrano, da imamo do naslednje plače,” pravi mati. Pred časom sta si vzela kredit, da sta lahko kupila tisto opremo, ki je v stanovanju ni bilo. Še eno leto morata odplačevati 200 evrov na mesec.

Starša prejemata skupno 1.232 evrov plače. Prej sta imela še 205 evrov otroškega dodatka, za najemnino in stroške povezane s stanovanjem dajata 500 evrov, za vrtec 95 evrov, za kredit 200 evrov na mesec, za avtobus še 40 evrov, za dodatno zavarovanje 60 in tako dalje ...

Mati pravi, da si privoščijo res le najnujnejše, vse stroške imata točno opredeljene. “Zelo mi je hudo, ko si hčerkici zaželita kosmiče. In jima jih enostavno ne moremo kupiti,” pravi in dodaja, da so vse takšne stvari zanje le luksuz.

“Najbolj naju žalosti dejstvo, da trdno delava v službi, pa nam od te majhne plače ne ostane nič. Sploh si ne moreva privoščiti bolniške. Ko so otroci bolni, pa ne gre drugače,” dodaja.

Družinici lahko pomagate s poljubno vsoto na spodnji račun. Vsa sredstva zbrana na računu bodo šla izključno opisani družinici.

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 598

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si
 

Komentarjev 10
  • partizanka 23:14 27.oktober 2017.

    in vsi ti drugorazredni so ponižni, niti na volitve ne gredo. In to je napaka

  • Žirafa 22:07 27.oktober 2017.

    In zato ne grem nikoli delat za minimalca.

  • borut08 18:40 27.oktober 2017.

    Ja ce pa narod podpira lopove!Sej ja kradejo vsi z politiki na celu kdor je pa posten in prevec govori dejstva oz.jim stopi na zulj ga pa izkljucijo iz druzbe in pravice ima se samo na papirju.Jp taksni smo in ...prikaži več podpiramo lopove potem jih pa gledamo po sodiscih z celo cetico odvetnikov kako se norcujejo iz vsega in vseh.