Zdravje > Otrok
18716 ogledov

Pretresljiva izpoved očeta: "Ko me objame in reče, da bo bolje."

Depresija
Onkološki bolnik, ki skrbi sam za petletnega otroka. Rad bi živel, da bi mu ob odraščanju nudil varen ter ljubeč dom.

Rok (pravo ime je znano uredništvu) je očka samohranilec iz Prekmurja. Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so ga opisali kot srčnega človeka, ki je pred leti finančno in duševno pomagal svoji bivši partnerici. Ta ista partnerica pa ga je zdaj zapustila, samega z njunim sinčkom.

Rok tako zdaj skrbi sam zanj, tri leta se že bori z rakom, “ki ga vsako leto napade na drugem organu.” Na Zvezi prijateljev mladine pojasnjujejo, da se zaradi dolgov bivše partnerke in bolezni sooča s popolnim finančnim zlomom: “Rubežniki so mu pobrali vse, kar je imel. Sredstev nima niti za dozice konopljine smole, ki mu je lajšala bolezen in bolečine. Nima niti za hrano. Veliko si očita, ker ne more otroku priskrbeti sredstev za dostojno življenje,” pravijo.

“Radi bi mu pomagali, lajšali hudo bolezen. Radi bi, da bi živel svoje očetovstvo, saj je čudovit, odgovoren in zgleden oče,” še dodajajo.

"Te terapije te počasi ubijajo"

“Bolezen mi je zamajala tla pod nogami. Sprijaznil sem se in se odločil za borbo za življenje,” nam je pojasnil Rok. “Kemoterapije imam vsak mesec. Te terapije te dobesedno počasi ubijajo. Psihično kot tudi fizično,” pravi.

Dodaja, da se zdravi po zdravnikovi shemi s kemoterapijami in z alternativo. “Brez alternative bi že zdavnaj izgubil bitko,” meni in dodaja, da jemlje konopljino smolo. Dejal je, da mu je do zdaj že veliko pomagala pri borbi z boleznijo, ki je po zadnjih zdravnikovih besedah v regresiji.

“Alternativa pa pomeni tudi velik finančni zalogaj. Z mojimi prelivi komaj pridem do konca meseca s položnicami in hrano, da bi si kupil kakšna prehranske dodatke. Kaj šele smolo,” pojasnjuje. Dodaja, da mu je dala alternativa tudi voljo do življenja, da se bori z zahrbtno boleznijo. 

Draga alternativa s konopljino smolo

“Največjo voljo za borbo pa mi predstavlja otrok. Brez njega bi se že zdavnaj predal,” opisuje.

Pravi, da ima sinček vso potrebno pozornost in ljubezen, privoščita si pa tisto, kar je v njuni zmožnosti. Največ mu pomenijo njegove besede: “Ko pride dan, ko se res slabo počutim in me boli, pride k meni, me pogleda v oči, me objame in reče, naj ne skrbim in da bo bolje.” Zaradi teh besed vedno zajoka.

“Teh besed in njegova pogleda ne morem opisati z besedami, to morate videti z lastnimi očmi. To je zame takšna vzpodbuda za borbo, da premagam bolezen in zaživimo normalno življenje,” pojasnjuje. Ob tem upa, da bi z ozdravitvijo dobil tudi službo in začel ustvarjati boljšo prihodnost. Pojasnjuje, da je zdaj zaradi kemoterapij povsem nezaposljiv.

S sinčkom živita v socilanem stanovanju, Rok je v invalidskem pokolju in prejema 205 evrov pokojnine, 187 evrov varstvenega dodatka,114 evrov otroškega dodatka ter 218 evrov socialne pomoči.

Najemnina, bivalni stroški, vrtec, elektrika in dodatno zavarovanje ju pride okoli 400 evrov. Sedaj pozimi pa bodo stroški še višji. “Potem je tu še hrana,” se spomni in doda, da je izjemno draga alternariva s smolo, ki si je sploh ne more več privoščiti.

“Iz srca pa bi si želel tudi nekajdnevni oddih v termah s svojim sinom. Da bi lahko za nekaj dni pozabila na vse in uživala v kakšnem bazenu. Tudi za mojo bolezen bi bila termalna voda dobrodošla,” še pravi.

Kako jima lahko pomagate

Očetu in njegovemu sinčku lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic in dolga ter za zdravila.  

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 593

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Depresija, revščina, stiska Ganljivo Zdravje Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled
 
Komentarjev 8
  • sanja04 17:38 30.oktober 2017.

    Prosim za direkten kontakt gospoda....

  • kontrahan 11:30 13.oktober 2017.

    Kje so pa uni nateguni za otroke gre? Spet eni s polnimi želodci in gofljami in nič od nič od njih.

  • fatmir 11:27 13.oktober 2017.

    Žalostno..brez komentarjev. Je možno dobiti kontakt gospoda ??